Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, organizuje i poziva Vas da uzmete učešće u okviru jednodnevne edukacije, na temu:

PRAVNI MEHANIZMI ZAŠTITE PODATAKA
12. decembra 2016.

 

PRIJAVA   PROGRAMSeminar će se održati u ponedeljak, 12. decembra 2016. u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša br. 12, (sala mezanin na međuspratu sa početkom u 10:00 časova) prema satnici programa iz priloga.

Seminar je posvećen unapređenju bezbednosne kulture u oblastima zaštite podataka i informacione bezbednosti. Pozitivni propisi nameću brojne obaveze vezane za čuvanje, obradu i zaštitu podataka, što od preduzeća zahteva uspostavljanje efikasnog i ekonomičnog sistema upravljanja bezbednošću podataka i usaglašavanje poslovnih praksi sa normativnim aktima.

Program seminara omogućava upoznavanje sa relevantnim propisima i teškoćama i propustima u implementaciji zakonskih obaveza, ali ukazuje i na važne mogućnosti operacionalizacije i upotrebe internih pravnih akata u službi podizanja nivoa korporativne bezbednosti.
Ciljna grupa: Seminar je namenjen izvršnom menadžmentu, menadžerima i rukovodiocima službi korporativne bezbednosti i pravnog sektora, odnosno svima koji su na bilo koji način povezani sa bezbednosnim poslovima u kompanijama i ostalim organizacijama.
Kotizacija po polazniku, za članove SAMKB i Privredne komore Beograda, iznosi 4.000,00 din + PDV, dok za ostale učesnike iznosi 8.000,00 din + PDV. Kotizacija uključuje potrebni radni materijal, osveženje u pauzama i uverenje o pohađanju. Prijavljivanje se vrši popunjavanjem On-line prijave. Rok za prijavu i uplatu je petak, 9. decembar 2016. godine. Nakon popunjavanja prijave, biće Vam poslat predračun.

Za sve dodatne informacije obratite se Centru za edukaciju i upravljanje projektima, tel. 011/3619-472.
ODRŽANI HRVATSKI DANI SIGURNOSTI NA KOJIMA UČESTVUJE I SAMKB
13. oktobar 2016.


HDSU Opatiji se u hotelu Milenij u periodu od 12 do 14.oktobra održavaju Hrvatski dani sigurnosti 2016 - jubilarna 10. konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti, koju organizuje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti sa svojim partnerima.
Hrvatski dani sigurnosti 2016. održavaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u saradnji sa Ambasadom Države Izrael u Republici Hrvatskoj. Zemlja partner ovogodišnje Konferencije je Država Izrael.

Očekuje se učešće oko 150 vodećih domaćih i stranih stručnjaka iz područja javne, privatne, korporativne i urbane bezbednosti, kako bi razmenili i objedinili svoja iskustva

Glavna tema ovogodišnjih Hrvatskih dana sigurnosti je bezbednost i privreda, aktuelan izazov za uprave trgovačkih društava i bezbednosni sektor. Trodnevni susret vodećih ljudi u upravljanju procesima bezbednosti obiluje brojnim zanimljivim i ekskluzivnim predavanjima i događanjima.

Prvog dana konferencije na panelu Sigurnost i Privreda govoriće će nekadašnji ministar privrede Davor Štern, predsednik Uprave JANAF-a dr.sc. Dragan Kovačević, dekan Fakulteta VERN prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila i Marijan Benko, nekadašnji Glavni direktor policije, a sada izvršni direktor korporativne bezebdnosti u koncernu AGROKOR.

Kao gost iz Države Izrael dolazi kontradmiral Yoram LAKS, nekadašnji vojni ataše izraelske vojske u Washingtonu. Laks je ekspert za organizaciju visoko osetljivih operacija, a održaće jednočasovno predavanje o Izraelskom modelu zaštite morskih luka i kritične infrastrukture na moru.

I ove godine učešće na Konfernciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti uzela je i Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti na kojoj su učešće uzeli prof.dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB i članovi Asocijacije Zoran Đokić i Rade Mirosavljević iz JT International.
SAMKB već tradicionalno učestvuje na poziv partnerskih organizacija iz regiona na ovakvim skupovima u cilju povezivanja i razmene iskustava srpskih menažera bezbednosti sa kolegama iz regiona i šire.

Osim navedenih govornika na HDS 2016. biće organizovana još dva panela o Zaštiti kritične infrastrukture i Bezbednosti pomorskih luka. U okviru svečanog dela programa biće organizovana dodela godišnjih nagrada - Hrvatska velika nagrada sigurnosti 2016. /CROATIA Grand Prix Security 2016. u 11 kategorija. 

Održana tradicionalna 4.Međunarodna konferencija SAMKB-a
''Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2016''
6. septembar 2016.

 

Bezbednost-ucesnici

 

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa partnerima iz regiona, a u saradnji sa Magazinom za bezbednost a&s Adria iz Sarajeva organizovala je 4.Međunarodnu stručnu konferenciju "KORPORATIVNA BEZBEDNOST U REPUBLICI SRBIJI 2016", koja je održana 6. septembra 2016. godine u hotelu Crowne Plaza, tokom prvog dana 2.Adria Security Samita.
Organizatori Konferencije bili su Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, Asocijacija menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne evrope (SECSA) i Magazinom za bezbednost a&s Adria iz Sarajeva.

 

Učesnici konferencije „Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2016“ bili su menadžeri korporativne bezbjednosti iz javnog i privatnog sektora Srbije, ali i zemalja regiona. Ovo je bila prilika da razmene iskustva i primeri dobre prakse i ukaže na značaj uspostavljanja sistema korporativne bezbednosti u procesima upravljanja u javnim i privatnim kompanijama i drugim institucijama. Predsednik SAMKB-a prof.dr Dragan Trivan pozdravio je učesnike konferencije i upoznao ih sa aktivnostima koje su sprovedene u Srbiji u domenu korporativne bezbednosti u prethodnih godinu dana. Asocijacija je samostalno i u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, ali i drugim subjektima, organizovala više stručnih skupova u zemlji i regionu iz oblasti korporativne bezbednosti, a predstavnici asocijacije su aktivno učestvovali i na međunarodnim stručnim skupovima.

 

bezbednostU uvodnom obraćanju predsednik SAMKB, prof.dr Dragan Trivan pozdravio je organizatora ovogodišnjeg 2.Adria Security Samita magazin za bezbednost a&s Adria i istakao njihov veliki doprinos u realizaciji ovog vodećeg regionalnog događja o korporativnoj bezbednosti u ovom region.

 

„Podsticanje, unapređenje i povezivanje saradnje i razmene saznanja stručnjaka iz ove oblasti ima suštinski značaj za uspešnije poslovanje kompanija i ukupan privredni razvoj. To je potrebno za proširenje obima i unapređenje znanja iz područja korporativne bezbednosti, kao i podizanje svesti o rizicima i izazovima sa kojima se privredni subjekti suočavaju i neophodnosti uspostavljanja i efikasnog funkcionisanja odgovarajućih bezbednosnih mehanizama unutar kompanija“, rekao je predsednik SAMKB-a Dragan Trivan.

 

Ispred MUP-a Srbije umesto Direktora policije g-dina Rebića učesnike konferencije pozdravio je Milan Andrić, policijski savetnik u Upravi policije MUP-a R.Srbije, a skup su u udovnim rečima pozdravili i Denis Čaleta, predsednik Instituta za korporativne sigurnosne studije Slovenije, Dejan Šobić, predsednik Odbora za tehničku zaštitu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti kao izaslanik predsednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti koji je pozdravio učesnike konferencije i pozvao ih na Hrvatske dane sigurnosti 2016. u Opatiju, 12.-14. oktobra i prof.dr Atanas Kozarev, predsednik Asocijacije za korporativnu bezbednost R.Makedonije gde je istako potrebu za osnivanjem ovako stručne Asocijacije na tlu R.Makedonije I neizmernu podršku I pomoć pri osnivanju pomenute Asocijacije od strane strukovne Asocjijacije srpskih menadžera bezbednosti.


DETALJNIJE >>>

 

Bezbednost-Nagradjeni

 

“Konferencija ima veliki regionalni značaj jer okuplja struku, predstavnike javnog sektora i medije, kojima je najvažnije da odgovore na pitanje – kako da naše okruženje učinimo što sigurnijim”, istakao je Čaleta. On je istakao da “živimo u kompleksnom i složenom okruženju gde su subjekti izloženi različitim pretnjama” i naglasio “kako je tema Konferencije i Samita zaista vredna pažnje a u narednom periodu posebni pažnju trebalo bi obratiti i na aspekt ‘’Cyber security.”

 

Tokom plenarnog dela konferencije, sada već tradicionalno i ove godine SAMKB dodelila je godišnje nagrade u različitim kategorijama za rezultate ostvarene u 2015.godini u oblasti korporativne bezbednosti. Dodeljene su nagrade u sledećim kategorijama:
 • AD Aerodrom Nikola tesla Beograd - godišnja nagrada za najbolju kompaniju za ostvarene rezultate i razvoj u oblasti korporativne bezbednosti u 2015. godini, nagradu u ime kompanije primio je generalni direktror Aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević;

 • Saša Todorović, direktor Direkcije za korporativnu zaštitu Blokova NIS A.D. - godišnja nagrada za najboljeg menadžera iz oblasti korporativne bezbednosti u 2015. godini;
 • a specijalna Godišnja nagrada ove godine dodeljena je Vladimiru Rebiću, v.d. direktora policije MUP-a Srbije–za izuzetan doprinos razvoju korporativne bezbednosti u Republici Srbiji u 2015.godini

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti i ove godine dodelila je plakete zaslužnim za razvoj Asocijacije i korporativne bezbednosti u Republici Srbiji. Plakete su primili:
 • Asocijaciji za korporativnu bezbednost Republike Makedonije, nagradu je primio prof.dr Atanas Kozarev, predsednik Asocijiacije;
 • Zoranu Alimpiću, načelniku Uprave policije MUP-a Republike Srbije;
 • Fakultet za poslovne studije i pravo Univerziteta Union Nikola Tesla, u Beogradu, nagradu je primio prof.dr Milan Milošević, redovni profesor Fakulteta;
 • Kompanija CP Security int. group d.o.o. nagradu je primio Dragan Suhanek, direktor kompanije CP Security d.o.o.;

 

bezbednostPo završetku plenarnog dela i dodele godišnjih nagrada tokom ovogodišnje Konferencije SAMKB izvršena su izalaganja na sledeće tri teme:

 • ''Komercijlani ugovori – mesto i uloga Korporativne bezbednosti'' izlagača g-dina Saše Todorović, direktora Direkcije za korporativnu zaštitu Blokova NIS a.d.
 • ''Detektivska delatnost u funkciji korporativne bezbednosti'' koju je učesnicima skupa predstavio Prof.dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB i potpredsednik Privredne komore Beograda
 • Sa temom: ''Rezultati naprednog vozačkog treninga u poboljšanju bezbednosti'' prisutne na Konferenciji upoznao je Mladen Alvirović, direktor Sat Media Group

 

Ovoga puta tokom 4.Međunarodne stručne konferencije SAMKB bila su i dva gostujuća predavanja na temu:

 • ''Predstavljanje sigurnosnih rešenja kompanije – elektronske brave i rešenje Air Key''koju je izložio Pedro Martin, predstavnik kompanije Evva-Austrija i
 • Predavanje na temu: ''IP audio distributivni sistemi za javni razglas, uzbunjivanje i evakuaciju'', koju je predstavio Zoran Dragačević, predstavnik kompanije Ateis Suisse SA-Švajcarska

 

Nakon prvog dela Konferencije SAMKB, u drugom delu Konfercnije Asocijacije, a u sklopu prvog dana Adria Security Samita održana je CASE STUDY EXCELLENCE AWARDS 2016 studije slučaja i prezentacije projekata od strane sledećih kompanija: BOSCH, HIKVISION, DAHUA, DBS, JKP INFORMATIKA, ŠPICA, ZARJA ELEKTRONIKA i ALARM AUTOMATIKA na kojima su predstavljene instalacije kompleksnih integrisanih sistema iz domena bezbednosti.

 


 

Održana 3. redovna  sednica Skupštine SAMKB i
takmičenje u gađanju menadžera korporativne bezbednodsti
28.maj 2016.

skupstinaU prostorijama Privredne komore Beograda, u subotu 28.maja 2016. održana je redovna 3. sednica strukovne Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti na kojoj su donete odluke shodno predloženom i usvojenom Dnevnom redu za sednicu Skupštine SAMKB.

Skupštini je prethodila prezentacija sponzora kompanije CP Security na temu: ’’Da li su ključevi u korporativnoj bezbednosti prevaziđeni danas’’. Ovo je bila prilika da se članovi Asocijacije upoznaju sa mogućnostima centralnog sistema zaključavanja i koje su eventualne potrebe za tako nečim u njihovim kompanijama. Prezentaciju je održao Dragan Suhanek, direktor kompanije CP Security.

 

Nakon uvodnog izlaganja usvojeni su izvestaji o radu, program rada, izveštaji o materijalno-finansijskom poslovanju SAMKB i finansijskog plana SAMKB za ovu godinu.skupstina

Po završetku sednice Skupštine, organizovao je  druženje članova Asocijacije kroz sportsku aktivnost na strelistu streljačkog kluba Partizan, u vidu kondicionog gađanja vatrenim oružjem i ujedno takmičenja za izbor najboljeg strelca - menadžera korporativne bezbednosti za 2016.godinu.

 

Nakon završetka aktivnosti upriličen je svečani ručak u vili Jelena, gde je organizovano proglašenje i dodela nagrada najboljim strelcima.

 

Prvo mesto je osvojio Goran Glušiča, direktor korporativne bezbednosti Delta Holdinga;

Drugo mesto je osvojio  Ratko Kojadinović iz  kompanije CP Security;

Treće mesto je pripalo Zoranu Milosavljeviću iz Direkcije za korporativnu zaštitu NIS a.d.

 

nagradjeni 

Učešće predstavnika SAMKB na Prvoj međunarodnoj konferenciji Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Republike Makedonije
21.maj 2016.

 

Makedonija

 

U Skoplju 21. maja 2016. održana je Prva međunarodna konferencija Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Republike Makedonije.

 

Prisutne je u ime SAMKB pozdravio prof.dr Dragan Trivan,predsednik SAMKB i ukazao na značaj uticaja korporativne bezbednosti na konkurentnost privrede prenoseći iskustva kolega iz Srbije. Podsećamo da je naša Asocijacija pomogla kolegama iz Makedonije osnivanje strukovne asocijacije i da je ova međunarodna koferencija organizovana u saradnji sa SAMKB.


Na konferenciji je zabeležen veliki odziv menadžera bezbednosti i predstavnika univerziteta, uz učešće kolega iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Konferencija je izuzetno medijski propraćena u svim sredstvima javnog informisanja u Makedoniji.

 

Pomenuta konferencija bila je izuzetna prilika na kojoj su nasem predsedniku Asocijacije prof. Trivanu kolege iz Makedonije uručili plaketu za doprinos razvoju korporativne bezbednosti u Republici Makedoniji. 

Međunarodna konferencija o zaštiti od požara "Exit 2 Safety" u Ljubljani
7-8.april 2016.

Trivan       Trivan požar

 

Predsednik SAMKB zajedno sa kolegama iz strukovnih organizacija Slovenije otvorio je 1. Međunarodnu konferenciju o zaštiti od požara "Exit 2 Safety" u Ljubljani.

 

Konferencija je međunarodnog karaktera uz učešće kompanija i predstavnika struke iz EU i zemalja Zapadnog Balkana i održava se u hotelu Union u Ljubljani 7 i 8 aprila.

 

Predsednik Trivan je podržao ideju organizacije ovakvog skupa i istakao potrebu za sličnim skupovima na kojima će struka moći da predstavi najnovija dostignuća i trendove u ovoj značajnoj industriji. Ono sto od ovog skupa ocekujemo jesu nova sigurnosna resenja i tehnologije, napomenuo je prof. Trivan.
Sa prof. Trivanom na konferenciji su učestvovali i čanovi SAMKB.

 


 

Realizovan skup o krađama koje ugrožavaju kritičnu infrastrukturu
24. mart 2016.

 

Skup KradjePrivredna komora Beograda i Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa Inovacionim centrom Fakulteta bezbednosti u Beogradu, organizovali su 24.3.2016. stručni skup posvećen krađama koje ugrožavaju kritičnu infrastrukturu- bezbednosna i krivičnopravna zaštita.

Svoja iskustva sa učesnicma skupa podelili su eksperti u ovoj oblasti, doc.dr Goran Mandić i zamenik Prvog osnovnog javnog tužioca Leposava Vujanović-Porubović. Kroz izlaganja i diskusiju bilo je ukazano na značaj poznavanja principa i mera bezbednosne zaštite kritične infrastrukture (prvenstveno –javnih uređaja i njihovih delova izloženih krađama) i poznavanja i pravilnog korišćenja mehanizama pravne zaštite, u cilju očuvanja integriteta i kredibiliteta javnih preduzeća i privrednih društava ali i interesa nacionalne i javne bezbednosti.

Strucni skup bio je posvećen razmatranju bezbednosnih i krivičnopravnih aspekata problema kradje delova javnih uređaja za toplotu, gas, el.energiju, vodu, kanalizaciju i druge resurse od značaja za snabdevanje gradjana i funkcionisanje privrede.
Učesnici su izneli uocene probleme bezbednosne probleme i pravne nedoumice i ukazali na potrebu za širom stručnom raspravom o mogućnostima unapređenja bezbednosne i krivičnopravne zaštite.

Skup KradjeU prvom delu skupa na temu Izvori i vrste ugrožavanja javnih uređaja i njihovih delova i mogućnosti bezbednosne zaštite bilo je reči o izvorima i vrstama ugrožavanja kritične infrastrukture, javni uređaji i njihovi delovi kao element kritične infrastrukture; značaj preventivnih mera i mogućnosti bezbednosnog menadžmenta.

U delu skupa koji je bio posvećen temi problemu rasvetljavanja i dokazivanja krađa koje ugrožavaju kritičnu infrastrukturu dat je prikaz i analiza relevantne krivično pravne regulative, problemi otkrivanja i rasvetljavanja - teškoće u implementaciji propisa, kao i dokazivanje krađa javnih uređaja i njihovih delova u krivičnom postupku.

Navedeni skup namenjen je bio izvršnom menadžmentu, odgovornim licima i rukovodiocima službi korporativne bezbednosti, rukovodiocima pravnog sektora/službe, odnosno svima koji su na bilo koji način povezani sa bezbednosnim i normativno-pravnim poslovima u javnim preduzećima i ustanovama, privrednim društvima i ostalim organizacijama. 

Predstavnici SAMKB uzeli učešće na
7. Međunarodnoj konferenciji o korporativnoj bezbednosti u Ljubljani
16-17. mart 2016.

nagradjeni samkb


Tadicionalno i ove godinde održana je 7.Međunarodna stručna konferencija pod nazivom: ''Dani korporativne i informatičke bezbednosti'' u organizaciji Instituta za korporativne varnosne studije iz Ljubljane, u periodu od 16. do 17.marta 2016.godine u glavnom gradu Slovenije.

Nastavljajuću dobru saradnju sa kolegama i partnerima iz Slovenije, SAMKB je i ove godine uzela učešće u radu Konferencije. Skupu je prisustvovalo više od 150 učesnika iz zemlje i regiona, koji su zajednički organizovali Institut za korporativne bezbednosti studije ICS Ljubljane i slovenačko Udruženje menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa partnerima.

iscVećina uvodničara ovogodišnjeg skupa u svojim govorima istakli su složenost bezbednosnog okruženja koje nas okružuje i koji prema našim organizacijma postavlja kompleksne zahteve za upravljanje rizicima, kojima smo izloženi. Bezbednost je postala roba, koja, u trenutnoj situaciji je veoma složena. Ovaj događaj je bila izvrsna prilika za razmenu iskustava, dobre prakse i posebno najnovijih saznanja u oblasti korporativne bezbednosti. Institut za korporativne bezbednosne studije, svojim aktivnim radom predstavlja područje u kojem vrlo aktivno učestvuju organizacije i preduzeća ekonomskog i javnog okruženja i na taj način poboljšavaju svoju efikasnost u oblasti upravljanja rizicima.

samkbU uvodnom delu Konferencije uručene su godišnje nagrade za dostignuća u oblasti korporativne bezbednosti za 2015.godinu. Slovenačka velika nagrada bezbednosti je najveća nagrada sa područija bezbednosti u Republici Sloveniji, koja se dodeljuje izabranim institucijama i pojedincima za njihov inovativni doprinos razvoju i sprovođenju bezbednosti. Nagradu dodeljuje Institut za korporativne bezbednosti studije ICS Ljubljana, u saradnji sa slovenačkim Udruženjem menadžera korporativne bezbednosti u sledećim kategorijama: najbolja bezbednosna kompanija; najbolji menadžer korporativne bezbednosti; najinovativnije bezbednosno rešenje; najbolja knjiga u oblasti bezbednosti; inovativna medijska promocija bezbednosti - informativna emisija; najbezbednije mesto i najbezbednija opština i nagrada za životno delo.

 

samkbKonferencija je nastavila sa odličnim predavanjima, okruglim stolovima i prezentacijama direktnog iskustva i novih tehnoloških rešenja u oblasti korporativne i informacione bezbednosti.

 

Tokom prvog dana Konferencije održan je i okrugli sto na temu: ’’Kako pozicionirati ulogu funkcije korporativne bezbednosti u organizaciji?’’

samkbOkrugli sto je okupio stručnjake iz oblasti korporativne bezbednosti u regionu, mr. Dejan Pavlović, direktor za korporativnu bezbednost, Naftna industrija Srbije i predsednik IO SAMKB, g-din Mitja Štampfer, direktor za korporativnu bezbednost i kontrole, Pošte Slovenije, mr. Boris Kankaraš, direktor bezbednosti Luke Koper d.d., g-din. Marijan Benko, izvršni direktor korporativne bezbednosti, kompanije Agrokor; g-din. Tomislav Hodak direktor korporativne bezbednosti, Atlantic Grupa i mr. Marko Potokar, menadžer bezbednosti, Lek, D.D. diskutovali su o ulozi i pristupu za sprovođenje procesa korporativne bezbednosti. Učesnici okruglog stola podelili su svoja lična iskustva i prakse u okruženju iz organizacija iz kojih dolaze. Tokom ovog okruglog stola istaknuto je da stručnjaci u oblasti korporativne bezbednosti u budućnosti trebaju imati više interdisciplinarnih veština, sa kojima će biti u stanju da efikasno deluju u oblasti upravljanja rizicima, koje nam nameće dinamično bezbednosno okruženje. The Master program "Upravljanje korporativne bezbednosti", koji se sprovodi na Fakultetu za preduzetni štvo/ GEA College je korak u pravom smeru u izgradnji budućnosti stručnjaka menadžera korporativne bezbednosti. Posebno je potrebno istaći veoma aktivno učešće publike u diskusiju i postavljaju pitanja, što dodatno obogaćuju kvalitet pomenutog okruglog stola.


 

SAMKB učestvovala na konferenciji ’’Privatna zaštita 2016.
Pogled unapred – novi bezbednosni izazovi“
3. mart 2016.

Privatna zaštita

 

U Kongresnom centru FORUM, Zagreb u četvrtak 3. marta 2016. održana je Međunarodna konferencija ’’Privatna zaštita 2016 Pogled unapred-novi bezbednosni izazovi’’, čiji je organizator bio Hrvatski ceh zaštitara.

Ovogodišnja Konferencija održana je uz pokroviteljstvo Konfederacije evropskih bezbednosnih službi COESS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RH, a uz pomoć ESSA – The International Security Association, European Certification Body (ECB), HUMS-a-Hrvatskog udruženja menadžera bezbednosti, Bosch sigurnosni sistemi, Hikvision i Komteh.
Na poziv organizatora Konferencije, na pomenutom skupu u ime Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti prisustvovao je prof. Dragan Trivan, predsednik SAMKB

Konferencija je organizovana sa ciljem unapređenja i razmene znanja i najboljih praksi u delatnosti privatne zaštite na nivou EU.
U fokusu Konferencije bile su sledeće teme: novi sigurnosni izazovi za EU; nova Security Agenda EU; nove sigurnosne kompanije - novi modeli integracija usluga i tehnologija; predstavljanje novih tehnologija kao odgovor na nove sigurnosne izazove; testiranja i standardi sigurnosne opreme; dronovi – novi bezbednosni izazovi; inovacijama i integracijama do daljeg razvoja i održivosti u bezbednosti i novi trendovi u videonadzoru i dalji razvoj partnerstva u privatnoj zaštiti.

Ovogodišnji skup ujedno je bila dobra prilika koja je omogućila umrežavanja i neposrednu komunikaciju pružaoca usluga, korisnika usluga u području privatne zaštite, stručnjaka i drugih zainteresovanih institucija i pojedinaca.

Medijski partneri konferencije bili su: časopisa Zaštita, magazina AS ADRIA, Best Banking i portal Svijet sigurnosti.


 

Obrada i zaštita podataka bitan segment korporacijske zaštite
19. februar 2016.

 

zastita podatakaSrpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i Inovacionim centrom Fakulteta bezbednosti u Beogradu, 19. februara 2016. realizovala je jednodnevnu edukaciju na temu ’’Zaštita podataka kao segmenta korporativne bezbednosti’’.
Pomenuti seminar bio je namenjen izvršnom menadžmentu, menadžerima i rukovodiocima službi korporativne bezbednosti, rukovodiocima službi pravnog sektora/službe, odnosno svima koji su na bilo koji način povezani sa bezbednosnim poslovima u kompanijama i ostalim organizacijama.
Kroz predavanja, diskusiju i radionicu, ukazano je na značaj razvoja metoda zaštite podataka u različitim korporativnim okruženjima, u cilju ispunjavanja zakonskih obaveza i zaštite integriteta, kredibiliteta i poslovanja privrednih subjekata.bezbednost
Obrada i zaštita podataka kao ključ bezbednosti preduzeća se odnosi pre svega na rad sa podacima o ličnosti, poslovnoj tajni i tajnim podacima.
Bezbednosni rizici u savremenom poslovanju mogu biti rizik od protivpravnog delovanja eksternih, internih i mešovitih subjekata. Kategorije rizika u obradi i zaštiti podataka su rizik od pravne neusaglašenosti – pravna odgovornost; rizik od neadekvatne eksterne regulative i rizik od neadekvatne unutrašnje regulative – nepostojanje pravne zaštite.
Strategije postupanja sa rizicima možemo pristupiti ignorisanjem (minimalan značaj ili nepostojanje mehanizama za uticanje na rizik); transferisanjem (osiguranjem, promenom ugovornih klauzula) i umanjivanjem (postupanjem shodno zahtevima pravnih normi, izmenom/dopunom postojećih unutrašnjih akata ili izradom novih)
Seminar je imao za cilj da podigne nivo bezbednosne kulture u oblasti obrade i zaštite podataka, sticanje znanja o normativnim, organizacionim i drugim merama korporativne zaštite, kao i upoznavanje sa heterogenim izvorima i vrstama ugrožavanja bezbednosti informacija.


 

Procena i kontrola pravnih rizika -
izuzetno važan segment korporativne bezbednosti
27. novembar 2015.

 

KontrolaPravnihRizikaSrpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti realizovala je još jedan u nizu seminara u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, dana 27.novembra 2015. posvećen temi ’’Procena i kontrola pravnih rizika kao instrument korporativne bezbednosti’’.
Kategorije pravnih rizika mogu se podeliti na rizik od pravne neusaglašenosti – pravna odgovornost; rizik od neadekvatne eksterne regulative i rizik od neadekvatne unutrašnje regulative – nepostojanje pravne zaštite u kompaniji. S druge strane, mogućnosti unutrašnje pravne zaštite se odnose na oblast obrade i zaštite podataka; radnopravni odnosi; organizacija i sistematizacija poslova u zaštiti lica, imovine i poslovanja; nadzor i kontrola rada privatnog obezbeđenja i uspostavljanje i nadzor nad sistemom pravne zaštite.
Zahtevi za ocenu pravnih rizika definišu se kroz adekvatnost internih pravnih pravila u oblasti zaštite podataka; adekvatnosti internih pravnih prtavila o radnopravnoj odgovornosti zbog bezbednosnih propusta; adkevatnosti interne regulative i organizacije uoblasti nadzora zakonitosti i celishodnosti; adekvatnosti internih pravnih pravila o prevenciji ugovornih rizika; adekvatnosti internih pravila o monitoringu pravnih postupaka korisnika i adekvatnost internih pravnih pravila o organizaciji sistema privatnog obezbeđenja.
Uspostavljanje sistema unutrašnje pravne zaštite i brzog i efikasnog pravnog reagovanja moguće je postići kroz standardizaciju procedura u oblasti zaštite i bezbednosti informacija; adekvatne sistematizacije radnih mesta; uvođenje pravila o odgovornosti za nepoštovanje internih procedura i nesavesno poslovanje; nadzor i kontrola zakonitosti poslovanja, poštovanja internih procedura i sprovođenja mera za prevenciju i tretiranje rizika; monitoring realizacije poslovnih ugovora; monitoring sudskih, upravnih i drugih sporova i postupaka koje organizacija vodi i uspostavljanje sistema unutrašnje kontrole sa aspekta sistema obezbeđenja lica, imovine i poslovanja.
Seminar je imao za cilj da ukaže na mogućnosti unutrašnje pravne zaštite i na značaj saradnje i harmoničnog delovanja pravne službe i lica zaduženih za bezbednost u kompaniji. Razvoj pravnih veština i znanja je dragocen mehanizam zaštite bezbednosti preduzeća. Polaznici su bili informisani o pojmu i oblicima pravnih rizika, kao i metodama kontrole i procene pravnih rizika, uz poseban fokus na probleme komercijalne špijunaže i zaštite osetljivih i poverljivih podataka.


 

Realizovana 3.Međunarodna konferencija SAMKB-a
"Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2015"
Ekonomska bezbednost poslovanja integralni deo korporativne bezbednosti
28.oktobra 2015.

SAMKB


Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa partnerima iz regiona organizovala je 3. Međunarodnu stručnu konferenciju "KORPORATIVNA BEZBEDNOST U REPUBLICI SRBIJI 2015", koja je održana 28.oktobra 2015. godine na Nacionalnoj vozačkoj akademiji - NAVAK, Subotište. Organizatori Skupa bili su Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, Privredna komora Beograda, Asocijacija menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne evrope (SECSA) i Nacionalna vozačka akademija (NAVAK).

Učesnici konferencije „2015“ bili su menadžeri korporativne bezbjednosti iz javnog i privatnog sektora Srbije, ali i zemalja regiona. Ovo je bila prilika da razmene iskustva i primeri dobre prakse i ukaže na značaj uspostavljanja sistema korporativne bezbednosti u procesima upravljanja u javnim i privatnim kompanijama i drugim institucijama. Predsednik SAMKB-a prof.dr Dragan Trivan pozdravio je učesnike konferencije i upoznao ih sa aktivnostima koje su sprovedene u Srbiji u domenu korporativne  bezbednosti  u prethodnih godinu dana. Asocijacija je samostalno i u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, ali i drugim subjektima, organizovala više stručnih skupova u zemlji i regionu iz oblasti korporativne bezbednosti, a predstavnici asocijacije su aktivno učestvovali i na međunarodnim stručnim skupovima.

TrivanU uvodnom obraćanju predsednik SAMKB, prof.dr Dragan Trivan istakao je da inicijativa o potrebi organizovanja ovakvih stručnih skupova potekla od članova Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, s ciljem razvijanja novih znanja i razmene stručnih iskustava vezanih za unаpređenje poslovаnja u oblаsti korporativne i industrijske bezbednosti i uprаvljаnja bezbedonosnim rizicimа.

„Podsticanje, unapređenje i povezivanje saradnje i razmene saznanja stručnjaka iz ove oblasti ima suštinski značaj za uspešnije poslovanje kompanija i ukupan privredni razvoj. To je potrebno za proširenje obima i unapređenje znanja iz područja korporativne bezbednosti, kao i podizanje svesti o rizicima i izazovima sa kojima se privredni subjekti suočavaju i neophodnosti uspostavljanja i efikasnog funkcionisanja odgovarajućih bezbednosnih mehanizama unutar kompanija“, rekao je predsednik  SAMKB-a Dragan Trivan. Cilj konferencije bio je prihvatanje korporativne bezbjednosti na nivou upravljanja u javnim preduzećima, privatnim kompanijama i objektima kritične infrastrukture, a učesnici su dali doprinos analizi stanja i razrešenju problema u ovoj oblasti, sa posebnim akcentom na ekonomsko poslovanje kompanija.

DETALJNIJE >>>


3. KongresIspred MUP-a Srbije učesnike konferencije pozdravio je Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije, a skup su pozdravili i Denis Čaleta, predsednik Instituta za korporativne sigurnosne studije Slovenije i Marijan Benko, zamenik predsednika Veća HUMS-a iz Hrvatske. “Konferencija ima veliki regionalni značaj jer okuplja struku, policiju i medije, kojima je najvažnije da odgovore na pitanje – kako da naše okruženje učinimo što sigurnijim”, istakao je Čaleta. On je istakao  da “živimo u kompleksnom i složenom okruženju gde su subjekti izloženi različitim pretnjama”  i naglasio “kako je ekonomska bezbednost  poslovanja povezana sa svim procesima organizacije”.

Sa druge strane, Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije Srbije, istakao je kako je korporativna bezbednost  kao deo šire socijalne bezbednosti složen sociološki sistem povezan sa globalnim, regionalnim i nacionalnim sistemima sigurnosti te da efikasan sistem korporativne bezbjednosti štiti i uspostavlja platformu u kojoj se preduzeća mogu slobodno razvijati. On je naglasio kako MUP ulaže velike napore u prevenciji činjenja krivičnih dela, a poseban akcenat stavlja na sprečavanje korupcije i sajber-kriminala u Srbiji.

Tokom plenarnog dela konferencije, sada već tradicionalno i ove godine SAMKB dodelila je godišnje nagrade u različitim kategorijama za rezultate ostvarene u 2014.godini u oblasti korporativne bezbednosti. Dodeljene su nagrade u sledećim kategorijama:

 • JP Pošta Srbije - godišnja nagrada za najbolju kompaniju za ostavrene rezultate i razvoj u oblasti korporativne bezbednosti u 2014. godini, nagradu u ime kompanije primio je Vladimir Radović, direktor Prateće funkcije bezbednosti i zaštite kompanije;

 • Zoran Đokić, menadžeru za korporativnu bezbednost i borbu protiv ilegalne trgovine duvanskim proizvodima za region Zapadnog Balkana kompanije IT International AD Senta - godišnja nagrada za najboljeg menadžera iz oblasti  korporativne bezbednosti  u 2014. godini;

 • Godišnja nagrada za najbolju knjigu iz oblasti korporativne bezbednosti u 2014. godini, pripala je knjizi "Ekonomska bezbednost poslovanja'', autori knjige su g. Milan Stojanović i Dejan Pavlović nagradu je primio jedan od autora g.Stojanović; Knjiga snažno podstiče etičko poslovanje na tržištu Srbije, istovremeno promovišući korporativnu bezbednost kao jedan od stubova kompanije.

 • Specijalna Godišnja nagrada dodeljena je dr Nebojši Stefanoviću,  ministru MUP-a Srbije– za izuzetan doprinos razvoju privatne i korporativne bezbednosti u Republici Srbiji u 2014.godini


Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti i ove godine dodelila je plakete zaslužnim za razvoj Asocijacije i korporativne bezbednosti u Republici Srbiji. Plakete  su primili:

 • Udruženju za privatno obezbeđenje PKS-a, nagradu je primio đorđe Vučinić, predsednika Odbora Udruženja;
 • Zoran Janković, izvršnom direktoru kompanije Koving d.o.o.


SAMKBSpecijalni gost ovogodišnje konferencije bio je Maksim Bochkov, zamenik direktora za akademska i naučna pitanja privatne obrazovne institucije „Centar poslovnih rizika“ iz St. Petersburga. Njegovo obraćanje je bila prilika da se čuje na koji se način sprovodi ekonomska bezbednost poslovanja kao integralni deo korporativne bezbednosti  u Rusiji. Boshkov je podelio  iskustva koja se mogu primeniti i u zemljama regiona Jugoistočne Evrope. Kako je rekao, „ekonomska bezbednost je zlatno znanje koje omogućava biznismenima da bez problema mogu da posluju, iako se suočavaju sa mnogobrojnim opasnostima“. Izdvojio je analitički pristup bezbednosti i proaktivnu sigurnost, pri čemu se kombinuju postojeća tradicionalna znanja. „Ekonomska bezbednost sprečava i neutrališe opasnosti za ekonomske interese kompanije koji mogu da dovedu do velike štete. To je najpovjerljiviji posao u kompaniji i nije ga moguće ostvariti bez potpunog poverenja“, istako je gost iz Rusije.

Privatizacijom preduzeća na Balkanu i korporativnu  bezbednost  predstavio je  g. Iztok Podbregar, direktor Instituta za sigurnosne strategije Slovenije. Podbregar je napomenuo da bi privatizacije bile uspešne,  potrebno je uključiti korporativnu bezbednost , koja ima ulogu u ekonomskom bezbednosnom sistemu i promeni vlasništva državnih preduzeća u procesu privatizacije. „Privatizacije imaju negativne konotacije jer su bile opterećene koruptivnim i nepotrebnim procesima, a pravi kapital uglavnom nije ulagan u naš  region jer nije bilo potrebnog poverenja.

Na konferenciji je veoma bilo  zapaženo predavanje i prezentacija, na osnovu višegodišnjeg iskustva, g. Milana Stojanovića, ekspert koordinatora ekonomske bezbednosti  Blokova prerada i promet NIS Novi Sad. Prema njegovim rečima ova služba u okviru kompanije nije virtuelna kategorija i glavni je deo korporativne zaštite NIS-a, namenjena za zaštitu ekonomskih interesa i poslovne reputacije kompanija.
G.Stojanović je jedan od  koautora knjige “Ekonomska bezbednost poslovanja”, koja sadrži detaljan opis ekonomskih rizika, izvora poslovnih informacija i načina ostvarivanja ekonomske bezbednosti u praksi.

SAMKBGlavni sadržaj rada menadžera i eksperata ekonomske bezbednosti jeste, kako je objasnio Stojanović, procena i upravljanje rizicima ekonomske bezbednosti. Ti rizici su ekonomska i finansijska kategorija, kategorija odstupanja od ciljeva ili kategorija verovatnoće. Služeći se matematičkim rečnikom, Stojanović je ekonomsku bezbednsot definisao kao verovatnoću nepovoljnog ishoda, a rizik je proizvod pretnje i ranjivosti kompanije. Najprihvatljiva kategorija podele rizika, prema Stojanoviću, jeste eksterna ili spoljna špijunaža, uticaji rane faze tranzicije, makroekonomije, interna korupcija, kriminal i nesavesno poslovanje, koji se generišu na osnovu ponašanja zaposlenih u kompaniji, te hibridni rizici poslovnog partnerstva u kojem učestvuju unutrašnji i spoljni rizici.

U nastavku Konferencije održan je drokrugli sto "Ekonomska bezbednost – izazovi i perspektive razvoja u korporativnim sistemima u regionu Zapadnog Balkana''  na kojem su učešće uzeli prof.dr. Dragan Trivan, predsednik SAMKB, prof.dr Iztok Podbregar, direkotr Instituta za bezebnoste strategije Slovenija, dr Milan Tarman ured za zaštitu tajnih podataka Republike Slovenije, Marijan Benko , izvršni direktor korporativne sigurnosti Agrokor d.d.Hrvatska, Miran Vršec direktor Instituta za korporativne bezbednosne studije Slovenija, Zoran Đokić, menadžer bezbednosti JT International ad Senta i Dejan Pavlović, zamenik direktora Funkcije za korporativnu zaštitu i direktor Direkcije za korporativnu zaštitu NIS a.d..
Učesnici okruglog stola razgovarli su o sledećim pitanjima: koji su najveći bezbednosni  izazovi i pretnje korporacijama danas i koje mere se preduzimaju,odnosno u nedovoljnoj meri preduzimaju; kako top menadžmentu i vlasnicima  kapitala predstaviti ekonomsku bezbednost poslovanja kao jednu od bitnih funkcija korporacija i na šta treba da budu fokusirani menadžeroi bezbednosti- kakve odgovore treba da ponude svom  top menadžmentu kada je u pitanju problem sa imigrantima.


 

SAMKB uzela učešće na Hrvatskim danima sigurnosti

14-16.oktobar 2015.

HDS 2015U organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti u Opatiji su od 14. do 16. oktobra 2015. održani Hrvatski dani sigurnosti 2015, koji su okupili oko 150 učesnika iz brojnih hrvatskih i međunarodnih kompanija iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Poljske, Kine i Finske.


U uvodnom delu prisutnima su se obratili Michael Lange, šef Kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Hrvatskoj, Alen Ostojić, predsednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Evelin Tonković, zamenik Ministra unutrašnjih poslova RH i Goran Grošinić, izaslanik Predsednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom održali ovogodišnii Hrvatski dani sigurnosti 2015. – IX. konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti.


Učešće na konferenciji u Opatiji kao i prethodnih godina uzelu su članovi Asocijacije menadžeri korporativne bezbednosti iz Srbije predvođeni predsednikom SAMKB prof.dr Draganom Trivanom.

 

 

 

 

 


 

Učešće Asocijacije na Međunarodnom sajmu bezbednosti objekata,
infrastrukture, lica i poslovanja-ISEC

13-16.oktobar 2015.

ISECSrpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti je i ove godine zajedno sa Privrednom komorom Beograda uzela učešće na zajedničkom štandu tokom nedavno završenog sajma bezbednosti iSEC.

Međunarodni sajma bezbednosti objekata, infrastrukture, lica i poslovanja-iSEC, pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, održan je u periodu od 13. do 16. oktobra 2015. godine na Beogradskom sajmu.

Asocijacija je bila jedan od organizatora ’’Dana korporativne bezbednosti’’ 15.okotobra 2015. na beogradskom sajmu. Svoje stručne stavove izneli su predstavnici Srpske asocijacije menadžera bezbednosti, MUP-a, Fakulteta bezbednosti, Privredne komore Srbije, kao i predstavnici nekoliko velikih kompanija i javnih preduzeća.
Predstavnici SAMKB govorili su o mestu i ulozi korporativne bezbednosti u sistemu bezbednosti i zaštiti kritične infrastrukture. Analiziralo se stanje, potrebe, kao i rizici u oblasti korporativne bezbednosti.
Na ovogodišnjem sajmu bile su zastupljene oblasti visokih tehnologija u funkciji javne i privatne bezbednosti, tehničke infrastrukture objekata, korporativne i industrijske bezbednosti, tehničke i fizičke zaštite i informacione bezbednosti – sBIT.
U stručnom pratećem programu pod nazivom iSEC Know How i sBIT predstavljene su aktuelnosti u domaćem zakonodavstvu sistema javne bezbednosti i privatnog obezbeđenja, informacione bezbednosti, zaštite podataka u ICT i sve popularnijim mobilnim tehnologijama, ali i regionalni i svetski trendovi u ovim oblastima.

Srpska asocijacija menadžere korporativne bezbednosti, dobitnik je zahvalnice za doprinos u stručnom, programskom i organizacionom radu ove sajamske manifestacije.


 

Učešće SAMKB na 5. Međunarodnom Beograskom bezbednosnom forumu
30. septembar - 2. oktobar 2015.


ForumBeogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku organizovali su peti Beogradski bezbednosni forum od 30. septembra do 2. oktobra. Skup pod nazivom „Može li Evropa redefinisati sebe?“ održao se u hotelu Hajat, a okupio je zvaničnike i stručnjake iz regiona i Evrope.
Osnovni cilj konferencije bio je da se pokrene debata u pravcu zajedničkog razumevanja i rešavanja globalnih bezbednosnih problema.

Prvog dana Foruma jedna od tema okruglog stola koja je realizovana pod pokrovteljstvom M:tel a.d.Banja Luka bila je ''Korporativna bezbednost izazovi dobrog upravljanja'', na kome su predstavnici Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti široj javnosti predstavili funkciju korporativne bezebdnosti i neophodnost uspostavljanja menadžera korporativne bezbednosti u kompanijama.

Neke od teme koje su obrađene na pomenutom okruglom stolu bile su koji su izazovi dobrog upravljanja u jednom sistemu korporativne bezbednosti (primeri iz prakse); koje su glavne teme (organizacione, pravne, sa stanovišta ljudskih resursa) u zemljama Zapadnog Balkana, u oblasti korporativne bezbednosti; kakav je odnos između nacionalne, privatne i korporativne bezbednosti i kako se međunarodni standardi bezbednosti sprovode u sektoru korporativne bezbednosti, kao i mnoga druga pitanja koje su učesnicima pomenutog panela predstavili prof.dr Zoran Keković, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, Dejan Pavlović, zamenik direktora Funkcije korporativne zaštite NIS-a i Miro Miskin, rukovodilac bezbednosti i unutrašnje kontrole M:tel a.d. Banja Luka.


 

Realizovan seminar iz oblasti poslovne bezebdnosti
2. oktobar 2015.

 

bezbednostSrpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa Privrednom komorom Beograda u petak, 2.10.2015.godine održala je jednodnevni seminar posvećen ’’Zaštiti intelektualne svojine kao element savremene poslovne bezbednosti’’.
Tokom edukacije bilo je ukazano na prepoznavanje falsifikovanih proizvoda i načina krijumčarenja, na menjanje svojstva povrede prava intelektualne svojine, na probleme internet piraterije i na druge aktuelne i potencijalne izazove povreda autorskih prava i industrijske svojine, s ciljem razvoja veštine procene rizika i ovladavanja tehnikama zaštite u ovoj oblasti.
Faktori koji utuču na porastpovrede prava intelektualne svojine su lakoća i rasprostranjenost pristupa internetu; savremenost tehnologija; anonimsnost i neograničenost koju pruža Internet; rastući broj servisa za zloupotrebu autorskih dela na Internetu; nerazvijena svest korisnika Internet mreže o štetnosti kojoj doprinosi povreda prava intelektualne svojine (materijalne i nematerijalne prirode); cena autorskih dela, falsifikovanih proizvoda i standard društva i dr.
Pretpostavke za uspešno sprovođenje krivičnog progona: efikasno otkrivanje krivičnih dela i podnošenje krivičnih prijava; poboljšanje saradnje policije, javnih tužilaštava i sudova; efikasna primena mera oduzimanja predmeta krivičnih dela i sredstava za njihovo izvršenje i formiranje specijalizovane policijske službe za sprečavanje i suzbijanje piraterije i falsifikata proizvoda.
Seminar je imao za cilj podizanje nivoa bezbednosne kulture u oblasti zaštite autorskih prava i industrijske svojine, sticanje znanja o normativnim, organizacionim i drugim merama korporativne zaštite, kao i upoznavanje sa metodama procene rizika i principima izgradnje javno civilnog partnerstva u pomenutoj oblasti.


 

Održan stručni seminar na temu: ’’Sertifikacija za rad sa tajnim podacima’’
18. septembar 2015.


Tajni podaci SertifikacijaU organizaciji Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, Centra za unapređenje kvalieta i korporativnu bezbednost Privredne komore Beograda i Centra za analizu rizika i upravljanje krizama, a u saradnji sa Kancelarijom Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Vlade Srbije 18.septembra u prostorijama Privredne komore Beograda, održan je jednodnevni seminar na temu: „Sertifikacija za rad sa tajnim podacima“.


Predavači su bili istaknuti eksperti Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Vlade Republike Srbije uz prisustvo veliko broja polaznika, pripadnika javnog i privatnog sektora.


Cilj seminara je bio da se učesnici skupa upoznaju ukoliko žele da učestvuju kao ponuđač proizvoda ili usluga u poverljivim ugovorima, odnosno javnim nabavkama u kojima konkursna dokumentacija sadrži tajne podatke, jer zakonodavsto nameće kao obavezu posedovanje sertifikata za rad sa tajnim podacima. Dobijanje sertifikata je besplatno, ali su uslovi koje je potrebno ispuniti u procesu sertifikacije veoma strogi. Na seminaru je objašnjeno kako se aplicira za sertifikat i koje prednosti donosi njegovo posedovanje, naročito imajući u vidu usaglašenost zakonske regulative Srbije sa regulativom EU.

Na seminaru su bile obrađene sledeće teme:

   - Zakonski okvir za rad sa tajnim podacima i zaključivanje poverljivih ugovornih odnosa

   - Način i uslovi podnošenja zahteva za sertifikaciju za rad sa tajnim podacima

   - Procedure bezbednosnih provera, ispunjenost fizičko-tehničkih mera zaštite za rad sa tajnim podacima

   - Značaj i prednosti posedovanja sertifikata pri nastupu na domaćem i inostranom tržištu.

Seminar je bio namenjen privrednim društvima koja se bave proizvodnjom proizvoda i pružanjem usluga specijalne namene, proizvodnjom proizvoda dvostruke namene, kao i svim MSP koji mogu biti isporučioci u poslovima poverljivih javnih nabavki.


 

Učešće SAMKB na nedavno završenom samitu,
posvećenog oblasti privatne bezbednosti u regionu
’’ADRIA SECURITY SUMMIT’’
8 – 10. septembar 2015.


ADRIA-TrivanU Sarajevu u periodu od 8 do 10 septembra 2015.godine održan je prvi regionalni Samit posvećen trendovima u oblasti privatne bezbednosti. Ovo je bio najveći susret ovog tipa do sada i jedini sa učešćem predstavnika iz regiona i šire. Organitaor skupa je bio časopis AS Adria sa partnerima iz regiona.
Učešće na ovom regionalnom skupu uzela je i SAMKB jedan od partnera iz regiona na kojoj je predsednik SAMKB prof.dr Dragan Trivan izvršio predavanje na temu’’Stanje i perspektive industrije bezbednosti u Srbiji’’. Na Samitu takođe su učešće uzeli i članovi Asocijacije, koji su imali priliku da se upozanju sa najnovijim trendovima u oblasti tehničke bezbednosti.


S obzirom na globalni trend međupovezanosti više segmenata u jednu platformu, kojoj su informacione tehnologije činilac integracija, Adria Security Summit je ciljano išao ka tome da su teme predavanja i poslovni karakter kompanija održavali raznovrsnost bezbednosnog spektra: video nadzora, kontrole pristupa, zaštite identiteta, integracijskih alata, fizičke zaštite , protivprovala, mrežnih rešenja , mehaniček zaštite i IT bezbednosti.

Konferencijski deo Samita okupio je zaista vrhunske stručnjake u ovoj branši, čiji je renome privukao pažnju svakoga ko poznaje ovu oblast, dok je izložbeni deo skupa bio prilika da se učesnici Samita upoznaju sa trenutno vodećim regionalnim ili svetskim kompanijama.


AdriaNa Samitu koji je završen učestvovalo je preko 300 vlasnika i direktora kompanija, rukovodioca odeljenja, menadžera bezbednosti, prodajnih menadžera, članova regionalnih strukovnih udruženja i nastavnog osoblja na obrazovnim institucijama.


Summit je ugostio 14 predavača iz renomiranih svetskih i regionalnih kompanija: Messe Frankfurta, Boscha, Dahue, Hikvisiona, Securitasa, HID Globala, Salona bankarske opreme, Alarm automatike i King ICT-a, te vodećih partnerskih udruženja iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i BiH. Teme o kojima je bilo reči su: trendovi u industriji bezbednosti, migracija ka IP tehnologijama, hronologija razvoja koncepta bezbednosti od fizičke ka integralnoj zaštiti, napredni integracijski koncepti, umrežena bezbednost, nove tehnologije u kontroli pristupa, upotreba tehnologija u zaštiti vrednosti i novca i dr.


Na skupu je određeno da će se sledeći Adria Security Summit 2016.godine drugi po redu održatu u Srbiji, gde će organizatori i domaćini tog skupa biti magazin za bezbednost AS Adria iz Sarajeva u saradnji sa Srpskom asocijacijom menadžera korporativne bezebdnosti i Centrom za unapređenje kvaliteta i korporativnu bezbednost Privredne komore Beograda.

 


 

Video nadzor nezamenljiv  alat i tehnika u prevenciji i otkrivanju krivičnih dela na radnom mestu i javnim površinama
26. jun 2015.


Dragan TrivanU Beogradu, 26.juna 2015 godine u hotelu CROWNE Plaza održano je međunarodno savetovanje “Izazovi video nadzora na radnom mestu i javnim površinama”, u organizaciji Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, Privredne komore Beograda, programskog partnera Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj iz Zagreba i uz podršku kompanije Koving d.o.o. iz Beograda.


O izazovima video nadzora govorili su ugledni eksperti za ljudska prava, radne odnose, krivično pravo, zaštitu ličnih podataka, urbanu bezbednost i javnog saobraćaja.


U uvodnim rečima, prof.dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB prisetio se nedavne afere u kojoj je snimak neprimerenog ponašanja na parkiralištu Arene učinjena kamerama za nadzor saobraćaja, završila na društvenim mrežama. Trivan je istakao važnost savetovanja konstatujući da se radi o prvom skupu ove vrste u Srbiji, zadovoljan što je ova tema došla na dnevni red.


Advokat Dragoljub Simonović podsetio je na univerzalne međunarodne dokumente koji govore o važnosti zaštite ljudskih prava u radnim odnosima, ali istakao da nažalost veliki broj građana nemože ostvariti ono osnovno pravo, pravo na rad.


DETALJNIJE >>>


Video nadzorProfesor Draško Bosanac, sa Fakulteta za poslovne studije i pravo iz Beograda dao je prikaz nacionalnog zakonodavstva Srbije koje uređuje radne odnose a onda i korišćenje video nandzora.


Zamenica javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, Milena Božović kazala je da video zapisi nisu novina u krivičnom zakonodavstvu Srbije, ali tužilaštvo se sve češće susreće s njima. Video zapisi se sve češće prilažu kao dokazi. U predistražnim postupcima prikuplja se dokazni materijal za koji je važno da bude zakonito pribavljen. Važno je da se radi o kvalitenim zapisima putem kojih se osoba može identifikovati, a još važnije je da nije bilo tajnog snimanja, istakla je Božović i dodala: Važno je da poslodavci traže da radnici potpišu izjavu da su saglasni da su pod video nadzorom. Problem nastaje kada dolazi do sporova u kojima se video zapisi prilažu kao dokaz, a da takva izjava ne postoji.


Danka Ninić iz Uprave za vezu i kriptozaštitu MUP-a Republike Srbije kazala je da Ministarstvo u cilju izvršavanja poslova iz svog delokruga, može da prikuplja i obrađuje video i audio zapise. Ministarstvo koristi sredstva za snimanje slika i beleženje audio i video zapisa u svrhu praćenja javnih skupova, ostvarivanja bezbednosti ljudi i imovine, granične kontrole koja obuhvata vršenje graničnih prelaza, obezbeđenje dokaza za podnošenje prekršajnih i krivičnih prijava, praćenje zakonitosti i unapređenje rada Ministarstva i vođenje disciplinskih postupaka.


Vido nadzorTakođe, navela je da MUP koristi 60 kamera za nadzor saobraćaja na području Beograda, ali da pomenuti sistem video obezbeđenja služi i za nadzor velikih javnih okupljanja poput sportskih manifestacija, javnih skupova i drugih događaja koji se organizuju na javni površinama. Trenutno, MUP Srbije razmišlja i o uvođenju snimanja policijskih službenika u primeni policijskih ovlašćenja.


Zamenik Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republie Srbije, Aleksandar Resanović podsetio je da Srbija, iako nije članica EU nastoji u nacionalno zakonodavstvo inkorporirati brojne odgovarajuće dokumentena EU. On je napomenuo da propisi Srbije ne uređuju celovito video nadzor radnog mesta i javnih površina. Poverenik je ukazivao da Zakono o zaštiti podatakla o ličnosti, koji je donet 2008.godine nije potpun i da ima niz nedostataka, tako da se u praksi pojavljuju brojni problemi. Učesnici Savetovanja su podržali stav da se ubrza postupak na izradi novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Kada je u pitanju video nadzor, to pitanje nije moguće urediti podzakonskim aktima,već isključivo Zakonom. Mora postojati krovni Zakon, a da se neka specifična rešenja mogu bliže urediti i drugim zakonima po pojedinim sektorima.


Video nadzorPredsednik Saveta za urbanu sigurnost Grada Zagreba Alen Ostojić,preneo je iskustva Zagreba u ostvarivanju urbane bezbednosti naročito video nadzora javnih površina. Ostojić je istakao da se u vlasništvu Grada Zagreba nalazi približno 4.000 kamera, te da je trenutni fokus na video nadzoru pogrešno parkiranih i nepropisno zaustavljenih vozila. Ostojić je kazao da je snimak učinjen video nadzorom lični podatak jer se zahvaljujući njoj može identifikovati osoba. U tom kontekstu nužno je uspostaviti ravnotežu između potrebe za ostvarivanjem bezebdnosti građana i prava na zaštitu privatnosti, prioritetno ličnih podatka. Kao primere dobre prakse u Zagrebu, Ostojić je naveo niz aktivnosti gradonačelnika Bandića među kojima je osnivanje Saveta za urbanu bezbednost Grada Zagreba, označavanje svih javnih površina koje su pod video nadzorom odgovarajućim vidljivim obaveštenjima, donošenje Startegije urbane bezbednosti Grada Zagreba 2014.-2017. Ostojić je posebno naznačio da gradonačelnik razmatra mogućnost osnivanja Veća za građansku kontrolu video nadzora Grada Zagreba kao i osnivanje digiralnog registra svih kamera u vlasništvu Grada Zagreba.


Slobodan Mišanović, predstavnik JKP “Gradsko saobraćajno preduzeće” Beograd naveo je da ''GSP'' Beograd nosilac funkcije sistema javnog gradskog prevoza u Beogradu i jedna od najvećih kompanija za javni gradski prevoz u Jugo istočnoj evropi. Čine ga tri podsistema prevoza: tramvajski sistem (130 tramvaja); trolejbuski podsistem Video nadzor( 94 trojlebusa) i autobuski podsistem (643 autobusa) koji u radnim danima prevezu oko 1,5 miliona putnika. U 2014. godini zabeleženo je 130 napada na vozila i 45 na vozače. No, u prvih pet meseci 2015. beleži se dramatičan trend napada na vozila – 63, i 30 napada na vozače. Upravo zato, namera je da se u sva vozila instalira sistem video nadzora koji bi pokrivao područja vozačeve kabine kao i saobraćaj ispred vozila, prostor iza vozača i putnički deo.


Na Okruglom stolu koji je moderirao profesor Goran Matić, učesnici su još jednom istakli da živimo u digitalnom dobu u kojem je primena novih tehnologija sastavni deo života i rada, ali da ne treba bežati od pravnog uređenja korišćenja video nadzora. Svi učesnici su se složili da video nadzor predstavlja snažan strateški alat u radu policije i da ga treba koristiti kao alat prevencije kriminala poštujući i ostvarujući sve komponente demokratizacije video nadzora.


Na kraju skupa, portal Svijetsigurnosti kao medijski pokrovitelj savetovanja, nagradio je pet učesnika bestseler knjigom John Gibba, “Ko Vas posmatra”? Reč je o knjizi koja sadrži zastrašujuće, precizne opise metoda kojima se države i korporacije služe da bi nas nadzirale, te prikazuje kako je prikupljanje informacija od strane države i korporacija postalo međunarodna pojava.

 


 

Učešće SAMKB na letnjem Vivaldi forumu Mokrogorske škole menadžmenta
24-26. jun 2015.

Mokrogorska skola VivaldiU periodu od 24. do 26. juna 2015. u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta održan je ''Letnji Vivaldi Forum'' posvećen temama iz finansijskog sektora, koji je okupio stručnjake iz sfere finansija, rizika, revizije i srodnih delatnosti.

Centralna tema ovogodišnjeg foruma bila je obezbeđivanje održivosti organizacija kroz ličnu inicijativu finansijskog direktora. To podrazumeva uspostavljanje adekvatne organizacione strukture finansijskog sektora i u okviru njega, procesa i procedura čije su poštovanje i primena prvi korak u stvaranju modernog finansijskog upravljanja organizacijom.

 

Tokom Foruma jedna od tema panela bila je i ''Ekomomska kompanijska bezbednost'', koju su predstavnici SAMKB predstavili najvišim rukovodiocima iz najuglednijih domaćih i inostranih kompanija koje posluju u Srbiji, iz oblasti finansija, rizika, revizije i ostalih srodnih delatnosti.Mokrogorska skola Vivaldi

 

Moderator panela bio je prof. dr Dragan Trivan, predsednik Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, a panelisti Dejan Pavlović, direktor Direkcije za korporativnu zaštitu NIS a.d. i Saša Todorović, menadžer ekonomske bezbednosti NIS a.d.

 

Kako investiranjem u predupređivanje štete možemo da uštedimo milone? Šta je to korporativna bezbednost i kakvu relaciju ista ima sa finasijskom stabilnošću poslovne organizacije bila su pitanja na koje su odgovore tokom diskusije učesnicima Foruma pružili predstavnici SAMKB i NIS a.d.

 

Upravo, završeni skup na Mokroj Gori bila je izuzetna prilika da se učesnici Foruma i šira javnost upoznaju sa aktivnostima strukovne Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, gde je rukovodostvo SAMKB ukazalo na značaj uspostavljnaja struke menadžera korporativne bezbednosti u kompanijama i njihovu ulogu u zaštiti kompanije kada se govori o ekonomskoj bezbednosti.

 


 

Ugrožavanje bezbednosti poslovanja kompanija metodom socijalnog inženjeringa
27.maj 2015.

 

bezbednostSrpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa Inovacionim centrom Fakulteta bezbednosti u Beogradu i Privrednom komorom Beograda, realizovala je jednodnevnu stručnu edukaciju na temu: ''Bezbednost poslovanja i socijalni inženjering''.

Pojam socijalnog inženjeringa je korišćenje raznih komunikacijskih veština sa samo jednim ciljem- uveriti drugu stranu da postupi na određeni način. Krajnji cilj korišćenja socijalnog inženjeringa je dolaženje do informacije koja se kasnije koristi u različite svrhe, a koje su štetne po vlasnika informacije.

Kroz predavanja i diskusiju, ukazano je na socijalni inženjering koji predstavlja veoma efikasan, uslovno rečeno, novopojavni oblik ugrožavanja korporativnih resursa, pod kojim se na prvom mestu podrazumevaju informacije bez kojih nije moguć uspešan rad, funkcionisanje i poslovanje pravnog entiteta. Najkraće rečeno, socijalni inženjering je oblik manipulacije pojedincima sa ciljem da se navedu da urade nešto što inače ne bi uradili, a odnosi se na ispunjenje nekih zahteva koje postavlja napadač. Preduslovi izvršenja napada putem socijalnog inženjeringa su motiv, spremnost, mogućnost i metod.

U pozadini svih tih zahteva, kao krajnji cilj napadača, stoji njegova želja da pristupi i dođe u posed određenih informacija, bez obzira da li su one u elektronskoj ili papirnoj formi ili im se pak usmeno saopšte.

Cilj seminara bio je da se učesnici seminara upoznaju sa pojmom i načinima izvršenja socijalnog inženjeringa, procesom napada socijalnim inženjeringom - ciklus obmane i tehnikama koje koristi socijalni inženjering.

 


 

Održan skup
"Video nadzor i korporativna bezbednost: dokazna vrednost video-snimaka kod nastanka krivičnog dela u kompanijama"
22. april 2015.

Video nadzorU organizaciji Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, a u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i Inovacionim centrom Fakuleta bezbedosti realizovan je stručni skup na temu: ''Video nadzor i korporativna bezbednost: dokazna vrednost i bezbednosna funkcionalnost video-snimaka''. Sistem zatvorene televizije i video nadzor kao njegov element, predstavljaju važno sredstvo odvraćanja, osmatranja i obaveštavanja o izvršenim protivpravnim delima na štetu kompanije. Ipak, u praksi se postavlja pitanje kakva je dokazna vrednost video–snimaka u krivičnim i drugim pravnim postupcima?

Cilj skupa bio je podizanje svesti o značaju zaokruženog sistema zatvorene televizije i upoznavanje učesnika sa praktičnim pravnim i operativnim problemima koji nastaju u implementaciji ovog sistema i korišćenju video snimaka u istrazi i drugim fazama krivičnog postupka.

Doc. dr Goran Mandić, rukovodilac Centra za bezbednosni menadžment Fakulteta bezbednosti istakao je, da sistem zatvorene televizije i video nadzor, predstavljaju značajan faktor kod odvraćanja, osmatranja o obaveštavanja o izvršenim protivpravnim delima. Sam proces posmatranja u praksi je nedovoljno definisan. Značajan problem predstavlja i neadekvatno postavljanje sistema, jer se neretko dešava, da naknadnom analizom snimka vidimo da je upotrebna vrednost snimka vrlo mala. Tu su i problemi vezani za raznolikost uređaja za snimanje i tehnička neobučenost lica. U okviru pravnih lica neohodno je definisati upotrebnu vrednost sistema zatvorene televizije, jer ukoliko sistem nije adekvatan, kao da ne postoji, naročito ukoliko je sistem postavljen sam za sebe i nije projektovan tako da ima podršku ljudi.

DETALJNIJE >>>

Video nadzorČaslav Đelić, šef Odseka za audio i video tehniku Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave za grad Beograd naglasio je, da je u protekle 4 godine Odsek za foto i video tehniku u svom operativnom radu koristio više od 4500 video zapisa. Postupak izuzimanja video i elektronskih zapisa, radi se prema strogo propisanoj proceduri. Nakon izuzimanja materijala vrši se obrada video materijala, a nakon obrade u dogovoru sa Tužilaštvom radi se veštaćenje.

Milena Božović, zamenik javnog tužioca, Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, napomenula je da Tužilac u svom radu, rukovodi predistražnim postupkom, sprovodi istragu i podiže optužbu. U želji da prikupimo što valjanije dokaze Tužilaštvo se sve više služi audio i video zapisima. Sud ocenjuje dokaze, a nezakoniti dokazi su svi oni dokazi, koji su sami po sebi, ili po načinu pribavljanja suprotni Ustavu, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim ugovorima. Naš Zakonik o krivičnom postupku ne zabranjuje primenu audio i video zapisa, ali nigde i ne propisuje uslove, kako oni mogu da se nabavljaju i tu postoji pravna praznina, što dovodi do različitih odluka i različitog postupanja. Pored redovnih dokaznih radnji, kao što su saslušavanje okrivljenih, ispitivanje svedoka, veštaćenja i rekonstrukcija događaja, Tužilaštvo u svom radu primenjuje i posebne dokazne radnje, kao što su: tajni nadzor komunukacije i tajno praćenje i snimanje.
Kada su u pitanju video i audio zapisi problem je kod Tužilaštva ne samo da li su ti dokazi pravno valjani, već i njihova autentičnost. Ovde ne postoji jasan stav sudske prakse i sve se razmatra od slučaja do slučaja.

<<<<<

 
Održan seminar posvećen
umanjenju insajderske pretnje kao elementa poslovne bezbednosti
17. april 2015.


Insajderska pretnjaU organizaciji Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti i Centra za unapređenje kvaliteta i korporativnu bezbednost Privredne komore Beograda, realizovan je još jedan u nizu seminara iz oblasti korporativne bezbednosti na temu procena pravnih rizika i zaštiti od insajderske pretnje kao elementi poslovne bezbednosti.

Seminar je imao za cilj podizanje nivoa bezbednosne kulture u oblasti obrade i zaštite podataka, sticanje znanja o normativnim, organizacionim i drugim merama korporativne zaštite, kao i upoznavanje sa metodama procene rizika i principima izgradnje održivog sistema prevencije insajderske pretnje. Kroz predavanja, diskusiju i radionicu, bilo je ukazano na značaj razvoja veštine procene pravnih rizika i ovladavanja tehnikama zaštite privrednih društava i drugih organizacija od insajderske pretnje i drugih opasnosti u oblasti bezebdnosti informacija.

Kada govorimo o mogućnostima unutrašnje pravne zaštite u okviru privrednih subjekata i organizacija, može se istaći da ona obuhvata oblast obrade i zaštite podataka, radnopravni odnosi, organizacija i sistematizacija poslova u zaštiti lica, imovine i poslovanja, nadzor i kontrola rada privatnog obezbeđenja, kao i uspostavljanje i nadzor nad sistemom pravne zaštite.
Zahtevi za ocenu pravnih rizika ogledaju se kroz adekvatnost internih pravnih pravila u oblasti zaštite podataka, adekvatnost internih pravnih pravila o radnopravnoj odgovornosti zbog bezbednosnih propusta, adekvatnost interne regulative i organizacije u oblasti nadzora zakonitosti i celishodnosti, adekvatnost internih pravnih pravila o prevenciji ugovornih rizika, adekvatnost internih pravila o monitoringu pravnih postupaka korisnika i adekvatnosti internih pravnih pravila o organizaciji sistema privatnog obezbeđenja.

Insajdera definišemo kao osobu koja je pripadnik neke društvene grupe zbog čega raspolaže određenim saznanjima nedostupnim široj javnosti. To mogu biti fizička lica ili organizacioni subjekti ovlašćeni da fizički ili elektronski pristupe senzitivnim podacima i infrastrukturnim resursima. Sposobnost fizičkih lica ili organizacionih subjekata da prekorače ili zloupotrebe svoje ovlašćenje za pristup pomenutim resursima, kako bi iskoristili, napali i/ili na drugi način negativno uticali na osetljive podatke i informacione sisteme možemo reći da predstavlja insajdersku pretnju po kompaniju. Insajderska aktivnost može biti zakonita (uzbunjivač, svedok itd), nezakonita (zloupotreba prava ili kriminal), usmerena ka sticanju lične dobiti ili isključivo nanošenju štete organizaciji i individualna aktivnost pojedinca ili organizovana unutrašnja (spoljna) aktivnost.

Učesnicima seminara istaknut je i značaj podizanje nivoa bezbednosne kulture i usvajanje osnovnog znanja o principima i metodama procene pravnih rizika i izrade normativnih, organizacionih i drugih mehanizama za zaštitu poslovanja od insajderskih i sličnih pretnji.

 
Predstavnici SAMKB na
6. Međunarodnoj konferenciji o korporativnoj bezbednosti u Ljubljani

18-19. mart 2015.


SAMKB LjubljanaOvogodišnja 6.Međunarodna stručna konferencija pod nazivom: ''Dani korporativne i informatičke bezbednosti'' u organizaciji Instituta za korporativne varnosne študije iz Ljubljane, održava se od 18. do 19.marta 2015.godine u glavnom gradu Slovenije.
Nastavljajuću dobru saradnju sa kolegama i partnerima iz Slovenije, SAMKB je i ove godine uzela učešće u radu Konferencije.
Tradicionalno, u uvodnom delu Konferencije su uručene godišnje nagrade za dostignuća u oblasti korporativne bezbednosti za 2014. Godinu. U konkurenciji za najbolju knjigu u oblasti korporativne bezbednosti, nagrada je dodeljena članovima SAMKB Dejanu Pavloviću i Milanu Stojanoviću za knjigu ''Ekonomska bezbednost''.

SAMKB LjubljanaNa početku skupa otvarajući ovogodišnju 6.Međunarodnu stručnu konferenciju prisutnima se obratio predsednik SAMKB prof.dr Dragan Trivan, koji je tom prilikom upoznao učesnike sa aktivnostima SAMKB i stanjem korporativne bezbednosti u Srbiji i istakao da ovaj međunarodni skup predstavlja značajan doprinos regionalnom povezivanju i prožimanju struke, nauke i prakse u oblasti korporativne bezbednosti, kao i unapređenju poslovanja poslovnih subjekata u savremenom kompleksnom okruženju.
Sa posebnim zadovoljstvom istakao je da su kolege iz Instituta za korporativne varnosne študije svojim radom i organizovanjem ove i sličnih konferencija i skupova zasluženo postali lider u regionu Jugo-istočne Na kraju svog uvodnog obraćanja prof Trivan izrazio je svoje veliko zadovoljstvo velikim odzivom predstavnika nauke i prakse iz čitavog regiona i ujedno čestitao svim dobitnicima nagrada i priznanja.

Tokom drugog dela rada Konferencije predsednik SAMKB prof.dr Dragan Trivan, uzeo je učešće u radu okruglog stola na temu ''Korporativna bezbednost kao alat u rukama strateškog menadžmenta'', zajedno sa predstavnima najvećih slovenačkih kompanija iz javnog sektora.


Održano stručno savetovanje
"Korporativna bezbednost i Cyber security protiv organizovanog kriminala"
5. mart 2015. Beograd

 

OstojicJednodnevno regionalno savetovanje "Korporativna bezbednost i sajber (cyber) kriminal protiv organizovanog kriminala" čiji su organizatori Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti i Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj iz Zagreba, u saradnji sa Asocijacijom menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope (SECSA) i Privredna komora Beograda, održano je 5.3.2015. u beogradskom hotelu Crowne Plaza.


Učesnici savetovanja, iskusni menadžeri bezbednosti i vrhunski sajber eksperti iz Srbije i okolnih zemalja ocenili su da internet odnosno računarski kriminal postaje sve veća pretnja kompanijama i privredi zbog čega je neophodna bolja saradnja i povezivanje u regionu.

 

Korporativna BezbednostPrema podacima Europola sajber kriminal u svetu na godišnjem nivou donese ukupnu štetu građanima i institucijama, vladama, gradovima i državama od oko 290 milijardi evra, što je više od ukupne globalne trgovine heroinom, kokainom i marihuanom, izjavio je predsednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Alen Ostojić.

"Nema podataka koliko u tome učestvuju države jugoistočne Evrope, ali je izuzetno važno da delujemo kroz sve vidove javno privatnog partnerstva. Europol poziva da se u borbi protiv sajber kriminala izrazito razvija veza javne bezbednosti sa privatnim sektorom zato što privatni sektor ima jače ljudske potencijale, pa čak i kvalitetnije tehnologije nego državni", istakao je Ostojić.


On je ukazao da se još uvek počini više kriminala ove vrste nego što se otkrije počinilaca zbog čega se preporučuje da se kompanije u tom segmentu otvore. "Mnoge prećutkuju hakerski napad jer misle da će im se ukoliko izađu u javnost narušiti reputacija. Ali zapravo je potrebno činiti baš suprotno da bi se pratili trendovi i razvijali novi modeli zaštite", rekao je on. Ostojić je istakao da su sve brojni načini na koje hakeri mogu da provale u privatne i poslovne baze podataka nuklearnih elektrana, finansijskih institucija,osiguravajućih društava, bolnica i svih drugih državnih i poslovnih sistema i pojedinaca koji mogu da budu napadnuti bilo kada i bilo gde.

 

TrivanPredsednik Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, prof.dr Dragan Trivan ocenio je da je razmena iskustava jedan od glavnih zadataka, kao i da bi u region trebalo da dolaze eksperti korporativne bezbednosti iz drugih zemalja. U Srbiji je potrebno razvijati svest o značaju ove vrste bezbednosti, jer u najvećem broju privrednih društava ne postoje unutrašnje organizacione jedinice za poslove korporativne bezbednosti, ocenio je on.

 

"U Srbiji je Zakon o privatnom obezbeđenju usvojen 2013.godine, ali do sada nisu doneta podzakonska akta što je kočnica implementaciji efikasnijih sistema bezbednosti u praksi u koje se ionako malo ulaže", rekao je profesor Trivan. On je naveo rezultate ranijeg istraživanja koje je pokazalo da 97 odsto ispitanika smatra da je glavni problem u sektoru korporativne bezbednosti u Srbiji nepostojanje zakonske regulative, lošu ekonomsku situaciju okrivljuje 88,24 odsto, a 76,4 odsto smatra da je bazični problem u nepostojanju svesti o važnosti ove delatnosti.

 

 

 


Realizovana edukacija "Procena rizika u poslovnoj organizaciji"
25. februar 2015.

 

ProcenaRizikaSrpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u sardnji sa Centrom za korporativnu bezbednost Privredne komore Beograda, održala je 25. februara 2015. godine edukaciju posvećenu temi Proceni rizika u poslovnoj organizaciji.

Realizacijom seminara izvršena je teorijsko komparativna analiza međunarodnih standarda i nacionalnih propisa koji pokrivaju oblast procene i upravljanja rizika u poslovnim organizacijama i u odnosu na to urađena je praktična interaktivna radionica u cilju sagledavanja načina i mogućnosti primene istih u radu menadžera bezbednosti u svojim poslovnim organizacijama.

 

Cilj seminara bio je usavršavanje lica angažovanih na poslovima bezbednosti različitih poslovnih organizacija, angažovanih na izradi procene rizika i ostalih planskih dokumenata.

 

 

  

 


Usvojen novi Zakon o oružju i municiji
20. februar 2015.


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 20. februara 2015.godine novi Zakon o oružju i municiji (Službeni glasnik RS br. 20/15). Zakonom o oružju i municiji regulisana je materija držanja i nošenja oružja u Republici Srbiji.

Donošenjem ovog zakona trebalo bi da budu ostvarena dva cilja. Prvi je da omogući efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja, čime će se sprečiti njegove zloupotrebe i poboljšati bezbednost građana Republike Srbije. Drugi je da legalnim i savesnim vlasnicima oružja omogući da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozvoljene svrhe lova, sporta, kolekcionarstva i samoodbrane.
Prema rečima predlagača, novi Zakon omogući će efikasniju kontrolu posedovanja i prometa oružja, čime će se sprečiti zloupotrebe i poboljšati bezebdnost građana.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a počinje da se primenjuje istekom godinu dana od dana stupanja na snagu.

Zakon o oružju i municijiAKTIVNOSTI - ARHIVA

2014.
2013.
2012.
2011.