7. KONFERENCIJA SAMKB i 1. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA SEECSA
''DANI KORPORATIVNE BEZBEDNOSTI 2019''
10. oktobar 2019.godine, NAVAK Trening centar


konf


Želimo da Vas obavestimo i ujedno pozovemo na predstojeću 7.Medjunarodnu stručnu konferenciju SAMKB i 1.Međunarodnu stručnu konferenciju menadžera korporativne bezbednosti JIE 2019, koja će se održati 10.oktobra 2019.godine na NAVAK Trening centru u Subotištu.


Organizatori ovogodišnje Konferencije su Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti (SAMKB)i Asocijacija menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne evrope (SEECSA ) u saradnji sa Nacionalnom vozačkom akademijom (NAVAK).


Tradicionalno okupljanje struke menažera korporativne bezbednosti predstavlja stručni skup sa međunarodnim učešćem menadžera korporativne bezbednosti iz javnog i privatnog sektora u Republici Srbiji i zemljama u regionu, sa ciljem razmene iskustava i primera dobre prakse u zemlji i regionu, kao i ukazivanje na značaj uspostavljanja sistema korporativne bezbednosti u procesima upravljanja u javnim i privatnim kompanijama i drugim institucijama.
Tokom Konferencije biće dodeljene i tradicionalne godišnje nagrade SAMKB za 2018/19.godinu u sledećim kategorijama: najbolja kompanija, najbolji menadžer korporativne bezbednosti, najbolja knjiga u oblasti korporativne bezbednosti.


U toku konferencije predviđena je i obuka sigurne vožnje na NAVAK poligonu pa napominjemo da svi učesnici ponesu važeće vozačke dozvole.
Pozivamo Vas  da rezervišete svoje mesto i budite deo izuzetnog poslovnog događaja koji će vam dati nove podsticaje za budući profesionalni razvoj, kao i da ostvarite nove kontakte i razmenite svoja iskustva sa kolegama iz zemlje i regiona.


Kotizacija za članove SAMKB i SEECSA iznosi 50,00€, dok je za ostale učesnike Konferencije kotizacija iznosi 80,00€ i ona obuhvata predviđene: kafe pauze, ručak i radne materijale na Konferenciji.


Krajnji rok za prijavu na Konferenciju SAMKB i uplatu kotizacije je 05.oktobar 2019.godine.


Za sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju. Kontakt osoba je Vladimir Vuksanovic, sekretar SAMKB, tel. +381 11 2641-083, ili e-mail: office@korporativnabezbednost.rs. prijava
SAZNAJEMO: SEECSA pokreće projekt sertificiranja
menadžera korporativne bezbednosti

 

SEECSA


Na marginama 10. Međunarodne konferencije “Dani korporativne sigurnosti 2019”, u Brdu kod Kranja sastali su se nacionalni predsednici menadžera bezbednosti Slovenije, Hrvatske, Srbije i Severne Makedonije, koji čine Upravni odbor Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti JI Evrope (SEECSA).

 

Kako saznajemo, SEECSA uskoro pokreće projekt Sertificiranja menadžera korporativne bezbednosti.

 

Reč je o projektu koji je inicirao Alen Ostojić, predsednik Hrvatske udruga menadžera sigurnosti. Ostojić je nacionalnim predsednicima dr. Denis Čaleti, dr. Draganu Trivanu i dr. Atanas Kozarevu, prezentirao potrebu izdavanja tzv. zlatnog standarda za menadžere korporativne bezbednosti koji upravljaju bezbednošću.

 

Sertifikat će priznavati sve nacionalne asocijacije, a nosilac procesa obrazovanja biće SEECSA i Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj – Business Security Academy iz Zagreba, na čijem čelu se nalazi dr.sc. Đuro Črnjak.

 

Program će se sastojati iz šest modula: Arhitektura korporativne bezbednosti, Upravljanje rizicima, Procesne funkcije menadžmenta bezbednosti, Interna korporativne istraživanja i poslovno obaveštajna delatnost, Informaciona i cyber bezbednost i Krizni menadžment.

 

Da bi polaznici stekli Sertifikat menadžera korporativne sigurnosti (CMKS), moraće će postepeno polagati modul po modul.

 

Edukacija će krenuti istovremeno u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Skopju početkom septembra. Predavači će biti isključivo ugledni menadžeri korporativne bezbednosti iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Severne Makedonije, Francuske, SR Nemačke, Izraela i SAD-a.

 

S obzirom da Asocijacijom SEECSA predsedava dr. Dragan Trivan, predsednik Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, odlučeno je da će se prva konferencija menadžera korporativne bezbednosti JI Evrope, održati u Beogradu početkom oktobra.Održana 10. Međunarodna konferencija
’’Dani korporativne bezbednosti’’ Slovenije
14. mart 2019.

 

Slovenija

U Brdu kod Kranja, u reprezentativnom Kongresnom centru Brdo od 13. do 14.marta 2019 održana je tradicionalno 10.Međunarodna konferencija ’’Dani korporativne bezbednosti’’ Slovenije, koji je okupio istaknute predstavnike privrede, politike i, naravno, profesije.

 

Manifestaciji je prisustvovalo više od 200 učesnika iz slovenačkog i međunarodnog okruženja. "Dani korporativne bezbednosti 2019" organizovao je Institut za korporativne bezbednosne studije, ICS-Ljubljana i Slovensko udruženje korporativne bezbednosti.

 

Konferenciju je otvorio dr. Denis Čaleta, predsednik Organizacionog odbora, Alojz Kovšca, predsednik Nacionalnog veća Republike Slovenije; dr. Klemen Grošelj, državni sekretar Ministarstva odbrane R.Slovenije i gđa. Tatjana Bobnar, generalni direktor policije Republike Slovenije.

 

Slovenija

 

Osamdesetak menadžera korporativne sigurnosti imalo je priliku od odličnih predavača iz Slovenije, Italije , SR Nemačke i Fancuske, saznati najnovije trendove u ostvarivanju korporativne bezbednosti.

 

U svojim govorima gosti i predavači Konferencije su naglasili složenost bezbednosnog okruženja koje nas okružuje i postavljaju pred nama složene zahteve za upravljanje rizicima kojima smo izloženi. Bezbednost je postala dobra prednost, koja je u sadašnjoj situaciji izuzetno izložena. Posebno je naglašeno da korporativna bezbednost postaje važan proces na čelu novog razvoja slovenačke ekonomije. Ovaj događaj, međutim, predstavljapo je odličnu priliku za razmenu iskustava, dobrih praksi i, iznad svega, najnovijih saznanja o tome kako efikasno upravljati rizicima kojima je izložena naša organizacija, kompanije i okruženje. Institut za korporativne bezbednosne studije, svojim aktivnim funkcionisanjem, predstavlja prostor u kojem su organizacije i preduzeća ekonomskog i javnog okruženja aktivno uključeni, čime se jača efektivnost poslovanja u oblasti upravljanja rizicima.

 

Nagradjeni

 

Učešće u radu pomenute Konferencije na poziv kolega iz Instituta za korporativne bezbednosne studije, ICS-Ljubljana uzeli su i predstavnici Srpske asocijacija menadžera korporativne bezbednosti na čelu sa prof.dr Draganom Trivanom, predsednikom Asocijacije i mr Dejanom Pavlovićem, predsednikom Izvršnog odbora SAMKB, koji je ujedno bio i učesnik ogruglog stola na temu: ’’Kako izabrati pravu metodologiju za procenu rizika u kritičnoj infrastrukturi’’.

 

U uvodnom delu otvaranja Konferencije, održana je i ceremonija dodele godišnje nagrade "Slovenian Grand Security Award", koja se dodeljuje najstaknutijim pojednicima i organizacijama u 2018.godini.

 

Trivan

 

Nagrada za najboljeg menadžera korporativne bezbednosti ove godine dobio je: g. Matjaž Peklaj iz slovenačke kompanije za kontrolu letenja.

 

Ovogodišnju nagradu za najbezbedniju kompaniju dobila je kompanija: ’’Akrapovič dd’’.

 

Nagrada Grada Ljubljane za nagradu "Najbolji bezbedni grad" dodeljena je Opštini Tržič u kategoriji "Najsigurnija opština".

 

Ovaj put kompanija ’’HSI doo’’ je dobila nagradu za "najinovativnije sigurnosno rješenje".

 

U kategoriji "Najbolji doprinos bezbednosti", ovogodišnja nagrada dodeljena je časopisu Corporate Safety.
 

Hrvatski Dani Sigurnosti
Osnovana SEECSA, regionalna asocijacija menadžera korporativne bezbednosti

SEECSA


Na Hrvatskim danima sigurnosti četiri su nacionalna udruženja menadžera korporativne bezbednosti Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije osnovale krovnu asocijaciju menadžera korporativne bezbednostii Southeast Europe Corporate Security Association (SEECSA), čije će sedište biti u Zagrebu.

 

Za predsednika je izabran prof.dr.sc. Dragan Trivan, predsednik Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti do 2020., kada će predsedavanje preuzeti Alen Ostojić, predjednik Hrvatske Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

 

Osim navedenih osnivači SEECSA, kao nove regionalne asocijacije u svetu bezbednosti su prof.dr.sc. Denis Čaleta, predsednik slovenskog udruženja menadžera bezbednosti i prof.dr.sc. Atanas Kozarev, predsednik makedonskog udruženja menadžera korporativne bezbednosti.

 

SEECSA kao glavni cilj ima omogućiti menadžerima bezbednosti usavršavanje kroz internu akademiju Business Security Academy, te razmena informacija o trendovima kriminala i tehnologijama i alatima borbe protiv njega, kako bi poslovna zajednica Jugoistočne Evrope bila još sigurnija.

 

Uskoro se očekuje pridruživanje i menadžera korporativne bezbednosti Rumunije i Bugarske. Kao jednu od prvih aktivnosti SEECSA planira organizovati konferenciju iz oblasti privrede i bezbednosti 2019. u Dubrovniku.

 Otvorena je 12. Konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti u Zagrebu
5. decembar 2018.

 

12. Konferencija

 

Danas, 5.decembra 2018.godine u Zagrebu je otvorena 12. Konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti na temu: ''Partnerstvo za sigurnost'', u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS) iz Zagreba, koja se održava u periodu od 05 do 07. decembra 2018. godine u hotelu “International”, Zagreb. Kao izaslanik premijera Vlade RH Konferenciju je svečano otvorio ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

 

Predsednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić okupljene je pozdravio u uvodnoj reči i uveo ih u bogat program događanja tokom naredna tri dana.

 

BezbednostHR

 

Ova Konferencija ima za cilj da okupi veliki broj profesionalaca iz oblasti privatne i javne bezbednosti, predstavnike državne uprave, poslovne zajednice i nauke. Ovogodišnjoj Konferenciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, 12. Hrvatski dani sigurnosti, kojoj su pokrovitelj Vlada RH i gradonačelnik Grada Zagreba, noseća je tema Partnerstvo za sigurnost, a ovogodišnja konferencija ima i međunarodni karakter. Skupu prisustvuje više od 200 učesnika iz zemlje i regiona.

 

Nastavljajući dobru saradnju sa kolegama i partnerima iz Hrvatske, SAMKB je i ove godine uzela učešće u radu Konferencije na kojoj pored prof. dr Dragana Trivana, predsednika SAMKB prisustvuju i članovi naše Asocijacije, koji se se odazvali pozivu i uzeli učešće.

 

12. Konferencija

 

SAMKB već tradicionalno učestvuje na poziv partnerskih organizacija iz regiona na ovakvim skupovima u cilju povezivanja i razmene iskustava srpskih menažera bezbednosti sa kolegama iz regiona i šire. 

6. Međunarodna konferencija SAMKB
"Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2018"
11. oktobar 2018.

Stručni skup sa međunarodnim učešćem menadžera korporativne bezbednosti iz javnog i privatnog sektora u Republici Srbiji i zemljama u regionu, sa ciljem razmene iskustava i primera dobre prakse, tradicionalno je održan i ove godine. VI Međunarodna konferencija SAMKB pod nazivom „Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2018'', održana je 11. oktobra 2018. godine u hotelu Holiday INN u Beogradu.

 

SAMKB

 

Organizatori ovogodišnje Konferencije bili su Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti (SAMKB) u saradnji sa Asocijacijom menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope (SECSA) i vodećim elektronskim magazinom u oblasti bezbednosti SecuritySEE.comGeneralni pokrovitelj Konferencije bila je kompanija Dahua Technology, vodeći svetski proizvođač security opreme i rešenja za bezbednost.


TrivanOvaj stručni skup sa međunarodnim učešćem menadžera korporativne bezbednosti iz javnog i privatnog sektora u Republici Srbiji i zemljama u regionu, predstavlja tradicionalno okupljanje struke menadžera korporativne bezbednosti sa ciljem razmene iskustava i primera dobre prakse, kao i ukazivanja na značaj uspostavljanja sistema korporativne bezbednosti u procesima upravljanja u javnim i privatnim kompanijama i drugim institucijama.

Na samom početku Konferencije, u ime Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, prisutne je pozdravio prof. dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB.

 

„Za proteklih nekoliko godina, okupili smo veliki broj menadžera korporativne bezbednosti iz privatnih kompanija i javnih preduzeća iz Srbije i inostranstva. Sada već tradicionalno svake godine SAMKB  organizuje veoma posećenu Međunarodnu konferenciju menadžera korporativne bezbednosti »Dani korporativne bezbednosti«, koja okuplja veliki broj menadžera bezbednosti iz zemlje i čitavog regiona. Konferencija je postala prepoznatljiva i po dodeli prestižne godišnje nagrade za najbolje menadžere korporativne bezbednosti i kompanije sa najboljim rezultatima u domenu korporativne bezbednosti“, rekao je prof. dr Trivan.

 

Uvodno obraćanje upriličili su i general major Slađan Đorđević, u ime Ministarstva odbrane Republike Srbije, gospodin dr Zvezdan Radojković, pomoćnik direktora policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i gospodin Marinko Radić, generalni sekretar Poverenika, koji je prisutne pozdravio u ime Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

Nakon uvodnog dela, pristupilo se dodeli plaketa i godišnjih nagrada za 2017. godinu. Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti dodelila je plakete kompanijama i pojedincima zaslužnim za razvoj Asocijacije i korporativne bezbednosti u Republici Srbiji. Nagrade je uručio predsednik izvršnog odbora SAMKB, gospodin Dejan Pavlović.

 

Plakete su dodeljene:

 1. Kompaniji IKEA Srbija doo. U sferi bezbednosti kompanija IKEA Srbija uradila je mnogo u svojoj prvoj godini postojanja na srpskom tržištu. Najistaknutija dostignuća u oblasti bezbednosti su potpuna integracija tehničke zaštite, redundantnost monitoring sistema, napredni sistem za „cash hadling“ sa minimalnim rizikom za klijenta, primena najnovijih standarda u oblasti zaštite od požara, evakuacije; operativne procedure u slučaju vanrednih situacija i mnoga druga. Plaketu je primio gospodin Siniša Vuković, Safety and Security Manager kompanije IKEA Srbija doo;

 2. Gospodinu Marinku Radiću, Generalnom sekretaru Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije za izuzetan doprinos i podršku razvoju korporativne bezbednosti;

 3. Kompaniji Dahua Technology za izuzetan doprinos i podršku realizaciji 6. Međunarodne konferencije „Korporativna bezbednost u Republici Srbiji“, čiju plaketu je primio regionalni menadžer gospodin Ted Huang.

 

samkb

 

Tokom Konferencije dodeljene su i tradicionalne godišnje nagrade SAMKB za 2017. godinu za doprinos razvoju korporativne i privatne bezbednosti u Republici Srbiji i to u sledećim kategorijama: najbolja kompanija, najbolji menadžer korporativne bezbednosti i najbolja knjiga u oblasti korporativne bezbednosti.

 

„SAMKB  je ustanovila ove nagrade da bi kao strukovna asocijacija doprinela promovisanju funkcije menadžera korporativne bezbednosti i ujedno odala priznanje svima koji su doprineli razvoju korporativne bezbednosti u kompanijama i društvu”, istakao je prof. dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB.

 

Odlukom Izvršnog odbora Asocijacije, oglašen je javni poziv za godišnje nagrade za izuzetne rezultate u oblasti korporativne bezbednosti za 2017./2018. godinu i formirana je stručna komisija koja je nakon razmatranja svih kandidata, donela sledeće odluke:

 

 1. Godišnja nagrada za najbolju knjigu iz oblasti korporativne bezbednosti pripala je Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu za knjigu „Hrestomatija Korporativna bezbednost“, koju su priredili prof. dr Zoran Keković, Ivan Dimitrijević i Nevena Šekarić. Hrestomatija predstavlja značajan doprinos utemeljenju oblasti korporativne bezbednosti u postojećim studijskim programima, a koja će studentima, budućim menadžerima bezbednosti pomoći da dobiju znanje iz ove oblasti.

 2. Nagrada za najboljeg menadžera iz oblasti korporativne bezbednosti pripala je gospodinuJadranku Petkoviću, direktoru Sektora korporativne bezbednosti kompanije MPC Holding. Gospodin Petković od samog osnivanja Sektora korporativne bezbednosti pa do danas uspešno sprovodi bezbednosnu politiku i smernice kompanije MPC Holding. Sopstvenim kapacitetima razvijen je i primenjuje se Operativno analitički program za evidentiranje i analizu vanrednih situacija, a Sektor na čijem čelu je g. Petković autor je Priručnika za vanredne situacije, koji je distribuiran u kompaniji.

 3. Godišnja nagrada za najbolju kompaniju u oblasti korporativne bezbednosti dodeljena je kompaniji „DELTA HOLDING“. Kompanija „Delta Holding“, koja posluje u Srbiji i na internacionalnom nivou, prepoznala je značaj osnivanja sopstvene Službe korporativne bezbednosti, kao integralnog dela poslovnog sistema. Služba korporativne bezbednosti u Delta Holdingu organizovana je kao njena posebna kompanija pod imenom Delta Security Sitem. Delta Security Sistem realizovao je brojne projekte za unapređenje korporativne bezbednosti, a jedan od njih je i tehnička zaštita Delta Agrar Grupe, što je najveći takav projekat u Srbiji.

Alen Ostojić

 

Nakon dodele nagrada, usledio je radni deo. Prvi deo Konferencije obeležila su izlaganja i diskusije na temu aktuelne GDPR Uredbe i njene primene u domenu korporativne bezbednosti.

 

Uvodno izlaganje pod nazivom „GDPR i korporativna bezbednost sa akcentom na video-nadzor“ Zlatka Petrovića, iz kancelarije Poverenika za  informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Republike Srbije osvrnulo na se na aktuelne probleme implementacije Uredbe, kao i usklađivanja postojećih uredbi sa istom, nakon čega je u izlaganju pod nazivom „Video-nadzor i GDPR u korporativnoj sigurnosti – iskustva Republike Hrvatske“, gospodin Alen Ostojić, predsednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti predstavio probleme sa kojima se Hrvatska, kao članica EU susreće u praksi.

 

Ovom prilikom, učesnici su imali prilike da čuju iskustva iz zemalja u okruženju, poput Hrvatske i Slovenije, ali i da razmene mišljenja.

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji ima za cilj unapređenje međunarodne razmene podataka i zaštite podataka o ličnosti, kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa novim propisima EU u ovoj oblasti.

 

Način usklađivanja sa Uredbom zavisi od ustavnog uređenja, ali i prakse. Ustav Republike Srbije određuje da se obrada podataka uređuje zakonom.

U Srbiji nije adekvatno uređen sve prisutniji video‑nadzor, tako da, sem situacija uređenih Zakonom o privatnom obezbeđenju ili Zakonom o bezbednosti saobraćaja, nama nije jasno ko i kad ili gde može da postavi kamere.

 

U Predlogu se navodi i da se novim zakonom znatno unapređuje zaštita podataka o ličnosti građana, kako u domaćem pravnom sistemu, tako i u odnosu na iznošenje podataka u treće zemlje. Svi podaci o ličnosti građana Srbije biće tako zaštićeni na jednak način, kao i u državama članicama EU. Novčanom kaznom od 50.000 dinara do 2.000.000 kazniće se za prekršaj rukovalac, obrađivač ili primalac.

 

Usledio je Okrugli sto pod nazivom „Kompanija i nova evropska regulativa Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti GDPR (General Data Protection Regulation), čiji je moderator bio doc. dr Goran Matić.

 

GDPR ili Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti jedna je od najkontroverznijih regulativa u poslednjih nekoliko godina. Iako postoje brojni razlozi za donošenje pravilnika koji bi bio posvećen regulisanju prikupljanja, deljenja i obrade ličnih podataka korisnika, mnoge kompanije i institucije nisu zadovoljne uvođenjem strožih mera u pogledu upravljanja ličnim podacima korisnika. Osim toga što GDPR ima široku geografsku primenu (regulativa važi ne samo za kompanije na teritoriji EU već i za građane koji borave u EU), gotovo je izvesno da će svako čije se poslovanje zasniva na prikupljanju ličnih podataka biti u znatno većem riziku nego do sada.

 

Nakon Okruglog stola i razmene mišljenja i iskustava iz ove oblasti, usledilo je potpisivanje Protokola o pristupanju Asocijacije za korporativnu bezbednost Republike Makedonije Asocijaciji menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope.

 

SAMKB

 

U drugom delu Konferencije, izlagači i prisutni fokusirali su se na aktuelno pitanje zaštite kritične infrastrukture.

 

Porastom opasnosti od brojnih pretnji, naročito terorizma, u savremenim teorijskim analizama, ali i u praksi, sve je prisutniji izraz „kritična infrastruktura“. Ona je bitan i suštinski deo nacionalne bezbednosti, a njena zaštita jedan od prioriteta svake države.

 

U tom smislu, Republika Srbija izradila je nacrt Zakona o kritičnoj infrastrukturi. Srbija bi, u toku procesa pridruživanja Evropskoj uniji, trebala usvojiti Zakon o kritičnim infrastrukturama koji će biti usklađen s elementima Direktive 2008/114/ES. Time bi se podigao nivo interoperabilnosti Srbije sa EU, a u pogledu mera zaštite kritične infrastrukture, moraće se utvrditi i određeni postupci: a) identifikacija kritične infrastrukture, b) izrada mapa kritične infrastrukture, c) razmena informacija, d) osposobljavanje osoblja angažovanog na poslovima i zadacima u sistemima kritične infrastrukture, e) uvežbavanje sistema za zaštitu kritične infrastrukture ili oporavak u slučaju krizne ili vanredne situacije.  

 

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, čiji su članovi upravo menadžeri bezbednosti u poslovnim sistemima koji predstavljaju kritičnu infrastrukturu Srbije, pozdravila je inicijativu za normativno uređenje ove oblasti i dala je svoj doprinos u donošenju kvalitetnog zakonskog rešenja kroz učešće predstavnika Asocijacije u radu radne grupe MUP-a.

 

SAMKB„Naše udruženje je bilo uključeno u radnu grupu za izradu Nacrta Zakona. Smatramo izuzetno važnim ovaj korak koji je inicirao MUP, koji je i formirao radnu grupu, i mišljenja smo da će ovaj zakon doprineti bezbednosti vitalne infrastrukture Srbije, dakle povećanju nacionalne bezbednosti, i to što je posebno važno, kroz veću mogućnost preventivnog delovanja“, rekao je prof. dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB-a.

 

Nakon izlaganja Bojana Tomića, pomoćnika načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, koji je predstavio izmene i novitete koje donosi Novi Zakon o kritičnoj infrastrukturi, a zatim se osvrnuo i na zaštitu kritične infrastrukture sa aspekta korporativne bezbednosti, izuzetno posećeno bilo je izlaganje prof. dr Denisa Čalete, Predsednika Slovenskoga združenja za korporativno varnost koji je prisutne upoznao sa najboljim praksama odbrane kritične infrastrukture u Evropskoj uniji.

 

Nakon prezentacije generalnog sponzora Konferencije, kompanije Dahua Technology, predavanja uvaženog gosta iz Rumunije, gospodina Dana Avrama, kao i izlaganja g. Živka Babovića, načelnika Uprave za upravljanje rizikom, Sektora za vanredne situacije MUP RS, usledio je okrugli sto pod nazivom „Vanredne situacije i zaštita kritične infrastrukture sa aspekta korporativne bezbednosti“, čiji je moderator bio prof. dr Atanas Kozarev, predsednik Asocijacije za korporativnu bezbednost Republike Makedonije.

 

Republika Srbija bi u toku procesa pridruživanja EU trebalo da usvoji zakon o kritičnim infrastrukturama koji će biti usklađen sa elementima Direktive 2008/114/ES. Na taj način, podigli bi nivo interoperabilnosti Republike Srbije sa EU, a u pogledu mera zaštite kritične infrastrukture, sve države, uključujući i Republiku Srbiju, moraju da utvrde i određene postupke za zaštitu kritične infrastrukture ili oporavak u slučaju krizne ili vanredne situacije. Značajan deo prisutnih  i članova Asocijacije su upravo menadžeri bezbednosti u poslovnim sistemima koji predstavljaju kritičnu infrastrukturu Republike Srbije.

 

Ova izuzetno posećena panel diskusija, u kojoj su učestvovali svi prisutni predstavila je rešenja koja Nacrt novog Zakona nudi, probleme sa kojima se pripadnici sektora korporativne bezbednosti svakodnevno susreću u praksi i ujedno predstavila i rešenja kako bi se jaz između ovog sektora i državnih institucija prevazišao.

 

Na završnoj sesiji Konferencije učesnici okruglog stola podelili su svoja lična iskustva iz prakse iz organizacija iz kojih dolaze, uz zaključak da stručnjaci u oblasti korporativne bezbednosti u budućnosti trebaju imati više interdisciplinarnih veština, sa kojima će biti u stanju da efikasno deluju u oblasti upravljanja rizicima, a koje nam nameće dinamično bezbednosno okruženje.FOTO GALERIJA

 

Održan skup srpske
Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti u Novom Sadu
26. maj 2018.

AMKBU Novom Sadu dana 26.5.2018. održan je tradicionalno druženje menažera korporativne bezbednosti, koji je imao za cilj da okupi članove Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti kako bi razmenili ideje i iskustva na temu korporativne bezbednosti i upravljanja rizicima u kompanijama iz kojih dolaze.

 

AMKBU uvodnom delu skupa prisutne je pozdravio predsednik Asocijacije prof.dr Dragan Trivan koji se zahvalio prisutnim članovima koji su se odazvali pozivu da učestvuju na jednom ovakom skupu, jer to je ujedno i jedan od osnovnih ciljeva ove Asocijicije - da povezuje članove menažere korporativne bezbednosti. Napomenuo je da je Asocijacija dosta toga uradila tokom ovih 6 godina postojanja i da je uzela učešće u organizaciji brojnih događaja koji su imali za cilj promovisanje funkcije menadžera korpoarativne bezbednosti. Posebno je istakao da je u toku izrada Nacrta Zakona o kritičnoj infrastrukturi gde je SAMKB uzeo značajno učešće i dao konstruktivne predloge i sugestije.

 

U narednom periodu sa našim partnerima u Hrvatskoj (Hrvatskom udrugom menadžera sigurnosti HUMS) pokušaćemo da domaćoj javnosti i našim članovima približimo temetaku novog usvojenog zakona a tiče se GDPR Zaštite podataka o ličnosti i obaveze koje proizilaze za kompanije iz kojih dolaze naši članovi Asocijacije.

AMKB

 

U radu skupa u Novom Sadu učestvovao je i magistar Alen Ostojić, predsednik HUMS-a koji se zahvalio na pozivu da učestvuje na jednom ovakom skupu u organizaciji SAMKB. Istakao je da u svetlu novih digitalnih tehnologija koje postoje u društvu treba preduzeti nova saznaja u oblasti korporativne bezbednosti i edukacije menadžera korporativne bezbednosti. Ukoliko SAMKB proceni da je potrebno tematiku novog Zakona o zaštiti podataka -GDPR bliže izložiti i upoznati članove Asocijacije, da tada HUMS stoji na pomoći oko realizacije jednog zajedničkog skupa dveju Asocijacija u cilju približavanja novina u okviru nedavno donetog Zakona u Srbiji.

 

AMKBTokom skupa održane su prezentacije iz dela upravljanje rizicima u velikim privrednim sistemima koje su imale za cilj imale da upoznaju i podstaknu raspravu među članovima na ovu tematiku.

 

Vladimir Mićić, direktor sektora bezbednosti Aerodrom Nikola Tesla AD Beograd predstavio je temu Primena Dronova u sektoru bezbednosti i ukazao na primenu dronova u raznim oblastima (komercijalna primena; security i safety primena, aktivnosti suprotne Zakonu i terorizam), kao i efekte primene iste i neželjenje posledice koje upotreba dronova može imati na kompanije i društvo.

 

Saša Todorović, iz NIS-a predstavio je prezentaciju Upravljanje rizicima u NIS-u i napomenuo je da su rizici po kompaniju postali značajniji, kada se pojavio sve veći obim pretnji. Prema njegovim rečima faze upravljanje rizicima možemo podeliti na identifikovanje rizika, analiza i procena rizika, definisanje mera za upravljanje rizicima i monitoring mera za upravljanje rizicima.

 

Zoran Ivanović iz tehnisčke službe bezbednosti NIS-a predstavio je trenutno aktuelni Projekat intergralne tehničke zaštite Rafinerije nafte Pančevo.

 

AMKBPo završetku radnog dela, druženje među članovima SAMKB nastavljeno je na turniru u streličarstvu koje je održan na Petrovaradinskoj tvrđavi. Tom prilikom su podeljene i medalje najboljima pa je shodno rezultatima ostavrenom na turniru prvo mesto i zlatnu medalju osvojio Vladimir Veljković iz kompanije CP Securty doo iz Beograda, drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je Vladimiru Lukić iz firme Special Security doo iz Novog Sada, dok je treće mesto osvoji Dragan Suhanek takođe iz firme CP Security.

 

Druženje i razmena ideja nastavljena je na ručku koji je ovom prilikom upriličen za sve učesnike skupa u restoranu Terasa na Petrovaradinskoj tvrđavi sa prelepim pogledom na Dunav i čitav Novi Sad.

 

Nakon toga članove SAMKB i goste čekalo je iznenađenje – obilazak laguma Petrovaradinske tvrđave uz pratnju profesionalnog vodiča i predavanje na temu istorije Petrovaradinske tvrđave sa akcentom na vojnim strategijama i doktrinama koje su se koristile u izradi tvrđave i kasnije tokom odbrane iste.

 

Zaključak je da je ovo bio izuzetno dobro organizovan skup gde su srpski bezbednjaci imali priliku da razmene svoja iskustva, ideje ali i da se sretnu sa novim trendovima u oblasti korporativne bezbednosti kao i da se novi članovi Asocijacije upoznaju sa idejom i ciljevima strukovne asocijacije iz oblasti korporativne bezbednosti u našoj zemlji. 

IV međunarodna naučna i stručna konferencija:
„Integrisana korporativna sigurnost - digitalna transformacija kao izazov za akademsku zajednicu i moderne korporacije“
19. maja 2018.


TrivanU subotu, 19. maja 2018. godine održana je IV Konferencija Asocijacije za korporativnu bezbednost R. Makedonije u Skoplju, pod nazivom „Integrisana korporativna sigurnost - digitalna transformacija kao izazov za akademsku zajednicu i moderne korporacije“. Konferenciji je prisustvovao veliki broj menadžera bezbednosti i predstavnika Univerziteta iz Makedonije, Srbije, BiH i Bugarske.

 

Međunarodnu konferenciju otvorio je prof. dr Atanas Kozarev, predsednik Udruženja za korporativnu bezbednost, vladavinu prava i ljudska prava – Skoplje, a pozdravnu reč imao je i gospodin Kiril Lazarov, vlasnik NIKOB-a, predsednik Makedonsko-bugarske privredne komore.

 

U uvodnom delu četvrte međunarodne naučne i stručne konferencije, u ime Srbije i SAMKB prisutne je pozdravio prof. dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB. Konferenciji je prisustvovala i Nj.E. gospođa Dušanka Divjak-Tomić, ambasadorka Srbije u R. Makedoniji.

 

Na Konferenciji se govorilo o digitalnoj transformaciji poslovanja korporacija, mogućnostima i odgovorima na sajber terorizam ali i sistemima za osiguranje ljudi i imovine u kompanijama, kao važnoj komponenti u cilju efikasnog poslovanja.

 

Korporativna bezbednost i zaštita podataka, ali i ljudska prava i povreda istih u uslovima digitalne ekspanzije, bile su teme o kojima se takođe diskutovalo.

 

Digitalna transformacija u 21. veku je imperativ u poslovanju, akademskoj zajednici i modernim korporacijama, a izazovi i strategije digitalnog poslovanja koji su predstavljeni ovom prilikom izuzetno značajni.

 

Još jednoj u nizu, Konferenciji Asocijacije za korporativnu bezbednost R. Makedonije u Skoplju, pod nazivom „Integrisana korporativna sigurnost - digitalna transformacija kao izazov za akademsku zajednicu i moderne korporacije“ prisustvovao je veliki broj menadžera bezbednosti i predstavnika Univerziteta iz Makedonije, Srbije, BiH i Bugarske čime je dokazano da su i ove godine odabrane najaktuelnije teme koje se tiču modernih korporacija i njihovog poslovanja, ali koje su zanimljive i akademskim krugovima. 

SAMKB uzela učešće na
9. Međunarodnoj konferenciji o korporativnoj bezbednosti u Ljubljani
14-15. mart 2018.

SAMKB


Tadicionalno i ove godinde održana je 9.Međunarodna stručna konferencija pod nazivom: ''Dani korporativne i informatičke bezbednosti'' u organizaciji Instituta za korporativne varnosne študije iz Ljubljane, u periodu od 14. do 15.marta 2018.godine u glavnom gradu Slovenije. Nastavljajući dobru saradnju sa kolegama i partnerima iz Slovenije, SAMKB je i ove godine uzela učešće u radu Konferencije sa velikim brojem članova iz naše Asocijacije, koji se se odazvali pozivu i uzeli učešće.

 

SAMKBSkupu je prisustvovalo više od 200 učesnika iz zemlje i regiona, koji su zajednički organizovali Institut za korporativne bezbednosti studije ICS Ljubljane i slovenačko Udruženje menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa partnerima. Konferenciju je otvorio predsednik Instituta za korporativne bezbednosne studije iz Ljubljane prof.dr Denis Čaleta.

 

SAMKBMeđunarodna konferencija "Dani korporativne bezbednosti" je tematski naučni i stručni skup menadžera bezbednosti koji se bave korporativnom bezbednosti u svojim kompanijma, tj. onih koji se susreću sa problemima upravljanja sigurnosnim rizicima u savremenom bezbednosnom okruženju, sa posebnim akcentom na korporativne i informativne rizike. Ova konferencija predstavljala je centralnu naučnu i stručnu konferenciju u regionu u oblasti korporativne bezbednosti i u tom kontekstu, posebno informacionih i sajber rizika. U okviru Konferencije održana je i 5. Međunarodna konferencija "Informaciona sigurnost - danas i sutra".

 

SAMKBOvaj događaj je bila izvrsna prilika za razmenu iskustava, dobre prakse i posebno najnovijih saznanja u oblasti korporativne bezbednosti. Institut za korporativne bezbednosne studije, svojim aktivnim radom predstavlja područje u kojem vrlo aktivno učestvuju organizacije i preduzeća ekonomskog i javnog okruženja i na taj način poboljšavaju svoju efikasnost u oblasti upravljanja rizicima.

 

SAMKBU uvodnom delu Konferencije uručene su i godišnje nagrade za dostignuća u oblasti korporativne bezbednosti za 2017.godinu. Slovenačka velika nagrada bezbednosti je najveća nagrada sa područija bezbednosti u Republici Sloveniji, koja se dodeljuje izabranim institucijama i pojedincima za njihov inovativni doprinos razvoju i sprovođenju bezbednosti. Nagradu dodeljuje Institut za korporativne bezbednosti studije ICS Ljubljana, u saradnji sa slovenačkim Udruženjem menadžera korporativne bezbednosti u sledećim kategorijama: najbolja bezbednosna kompanija; najbolji menadžer korporativne bezbednosti; najinovativnije bezbednosno rešenje; najbolja knjiga u oblasti bezbednosti; inovativna medijska promocija bezbednosti - informativna emisija; najbezbednije mesto i najbezbednija opština i nagrada za životno delo.

 

 

Nagrade su dodeljene za rezultate ostvarene u 2017.godini.

 

SAMKB Ljubljana

 

 •  Ovogodišnja nagrada za "Najboljeg menadžera korporativne bezbednosti" dodeljena je Stanislavu Venigeru iz kompanije Zavarovalnica Triglav dd,
 •  Nagradu za ''najbolju kompanju iz oblasti korporativne bezbednosti'', pripala je kompaniji CETIS d.d. Predsedniku Upravnog odbora kompaniji CETIS d.d.
       Marko Moharu, nagardu je uručila mag. Sonja Šmuc, generalna direktorka Privredne komore Slovenije;
 •  Nagradu za ''najbolje bezebdnosno mesto'', pripala je mesnoj opštini Nova Gorica, a nagradu je primio Župan navedene opštine g.Matej Arčon;
 •  Nagradu za ''najsigurnija opštinu'', pripala je opštini Trbovlje a nagradu je primila mag. Jasna Gabrič, gradonačelnik opštine Trbovlje;
 •  Ovoga puta kompanija Špica International d.o.o. dobila je nagradu za "najinovativnije bezbednosno rešenje". Nagradu je primio direktor kompanije Mr. Tone
       Stanovnik;
 •  Ovogodišnja nagrada u kategoriji "Najinovativnija medijska podrška"pripala je medijskoj kompaniji DELO. Nagradu je primio g. Miha Jenko, jedan od
       urednika u pomenutoj kommaniji. Pored dodele nagrada u ovim kategorijama, ove godine je dodeljena i posebna nagrada za životno delo u oblasti
       korporativne bezbednosti, a nagradu je primio Dušan Dular iz Krke dd.


SAMKBSAMKBCilj konferencije u Ljubljani bio je predstaviti najnovije iskustva i rezulatate istraživanja, primere dobre prakse i primere uspešnog prenosa znanja u praksi, kao i omogućiti direktan kontakt između predstavnika nauke i predstavnika privrede, te ubrzati širenje i rešavanje trenutnih problema u oblasti korporativne bezebdnosti.

 

Kroz diskusiju među stručnjacima identifikovani su pojedini novi trendovi u oblasti sveobuhvatne korporativne bezebdnosti. Važnost procesa upravljanja rizicima takođe je evidentna u informacijama o učešću predstavnika strateškog menadžmenta tokom programa konferencije Dana korporativne sigurnosti 2018.

 

Izazov predstavljen na konferenciji "Korporativna sigurnost na čelu ekonomskog razvoja" bio je prilično debatan kroz odlične diskusije tokom okruglih stolova. Prezentovani su zanimljivi i značajni alti za procenu i analizu, koje stručnjaci iz ove oblasti koriste u direktnom poslovnom okruženju.

Trivan SAMKB 

Održana sednica IO SAMKB na Aerodromu Beograd
13. februar 2018.

IO Aerodrom

 

Nastavljajući dobru i uspešnu saradnju sa kompanijom AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd, Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti je na poziv predstavnika Aerodroma Beograd, održala svoju redovnu  sednicu Izvršnog odbora Asocijacije u prostorijama Aerodroma.


Na početku pre radnog dela sednice, prisutnim članovima IO SAMKB obratio se Saša Vlasisavljević, generalni direktor  Aerodroma Nikola Tesla Beograd AD, koji je napomenuo da izuzetno ceni rad i napore naše Asocijacije na promovisanju i uspostavljanju funkcije menadžera korporativne bezbednosti u Srbiji. Tim na kojem je on čelu u poslednje četiri godine prepoznao je značaj korporativne bezbednosti i Sektoru  korporativne bezbednosti Aerodroma Beograd dodelio značajnu ulogu u kreiranju politika bezbednosti i podizanja nivoa bezbednosti na našem Aerodromu.


U posledenje četiri godine Aerodrom Beograd investirao je preko 18 mil.evra u opremu i bezbednosne sisteme, što Aerodrom Beograd čini jedan od najbezbednijiih aerodroma u regionu.

 

IO Aerodrom


SAMKB je prepoznala Aerodromu Beograd kao jednog od vodećih partnera kada je u pitanju promocija i uspostavljanje sistema korporativne bezbednosti u domaćim javnim i prvatnim kompanijama u Srbiji. Tome u prilogu ide i godišnja nagrada koju je Asocijacija dodelila AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd Aerodromu Beograd za najbolju kompaniju za ostvarene rezultate i razvoj u oblasti korporativne bezbednosti u 2015.godini.


Predsednik Asocijacije prof.Trivan istakao je predlog da se u što skorijem periodu pristupi i potpisivanju Sporazuma o saradnji između SAMKB i Aerodroma Nikola Tesla Beograd u cilju podizanja međusobne saradnje na još veći nivo.


Nakon završetka radnog dela sednice IO Asocijacije, prisutni članovi Asocijacije obišli su prostorije Aerodroma Beograd i uverili se u bezbednosnu opremu i sisteme koje Aerodrom Beograd poseduje.


Pored nabavljene i instalirane bezbednosne opreme na terminalima i izlaznim gejtovima, naročito onih gejtova sa kojih se vrši ukrcavanje putinika za letove za Ameriku, predstavnici Asocijacije obišli su i kontrolnu sobu. Prostoriju iz koje se 24-časovno nadgleda bezbednost u zoni oko i unutar Aerodroma.


Na samom kraju upoznavnaja sa bezbednosnom opremom i sistemima Aerodroma, predstavnici SAMKB, imali su i priliku da se upoznaju sa opremom spasilačko-vatrogasne službe Aerodroma Beograd, koja ni u jednom segmentu ne zastoje za ostalim areodroma u Evropi. Možemo reći da Aerodrom Beograd poseduje najnovija vozila poslednje generacije, kada se radi o sredstvima za gašenje požara na vazduhoplovima. 

U TOKU JE IZRADA
ZAKONA O KRITIČNOJ INFRASTRUKTURI REPUBLIKE SRBIJE


SAMKB, infrastukturaPorastom opasnosti od brojnih pretnji, naročito terorizma, u savremenim teorijskim analizama, ali i u praksi, sve je prisutniji izraz ’’kritična infrastruktura”. Neposredno nakon terorističkih napada od septembra 2001. godine, kritična infrastruktura postala je bitan i suštinski deo nacionalne bezbednosti, a njena zaštita predstavlja jedan od prioriteta svake države.

 

U toku je izrada nacrta Zakona o kritičnoj infrastrukturi Republike Srbije i Asocijacija je prepoznala značaj ovog Zakona sa ciljem daljeg regulisanja ove oblasti koja do danas nije adekvatno prepoznata i definisana.

 

U tom smislu, Republika Srbija bi u toku procesa pridruživanja EU trebalo da usvoji zakon o kritičnim infrastrukturama koji će biti usklađen sa elementima Direktive 2008/114/ES. Na taj način, podigli bi nivo interoperabilnosti Republike Srbije sa EU, a u pogledu mera zaštite kritične infrastrukture, sve države, uključujući i Republiku Srbiju, moraju da utvrde i određene postupke, čiji je redosled: a) identifikacija kritične infrastrukture, b) izrada mapa kritične infrastrukture, c) razmena informacija, d) osposobljavanje osoblja anga- žovanih na poslovima i zadacima u sistemima kritične infrastrukture, e) uvežbavanje sistema za zaštitu kritične infrastrukture ili oporavak u slučaju krizne ili vanredne situacije. Značajan deo naših članova su upravo mendžeri bezbednosti u poslovnim sistemima koji predstavljaju kritičnu infrastrukturu Republike Srbije.

 

SAMKB pozdravlja inicijativu za normativno uređenje ove oblasti i daće svoj puni doprinos u donošenju kvalitetnog zakonskog rešenja, kroz učešće predstavnika Asocijacije u radu ove značajne radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. 

Održana redovna Skupština SAMKB na Beogradskom sajmu
tokom Sajma ISEC 2017

4. oktobar 2017.

SAMKB, Skupština

Na Beogradskom sajmu , 4.oktobra 2017. tokom trajanja Sajma ISEC 2017 –Pametni i sigurni gradovi, održana je 4.sednica Skupštine Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednost (SAMKB). Članovi Asocijacije razmatrali su o Izveštaj o radu za 2016.godinu kao i o programu rada za 2017.godinu. Ujedno, razmatran je i izveštaj o materijalnom finansijskom poslovanju Asocijacije i predlog Finansijskog plana SAMKB za 2017.godinu.

 

SAMKBČlanovi SAMKB izrazili su zadovoljstvo sprovedenim aktivnostima tokom 2016.godine i istakli da u narednom periodu očekuju nastavak aktivnosti Asocijacije kao i da postojeći članovi SAMKB imaju obavezu na proširenju članstva, kao i da buduće aktivnosti na pravi način ukažu na potrebu korporativne bezbednosti u kompanijama i neophodnosti u uspostavljanju menadžera korporativne bezbednosti u istim.

 

Predsednik Asocijacije prof Trivan upoznao je prisutne članove SAMKB o prepoznavanju i uključivanju Asocijicije u Radnu grupu Ministarstva unutrašnjih poslova R.Srbije prilikom izrade Nacrta Zakona o kritičnoj infrastrukturi, imajući u vidu da ođređeni broj članova SAMKB dolazi iz kompanija na koje će se buduće zakonodavno rešenje u ovoj oblasti odnositi.

 

SAMKBPodržan je predlog da se tokom naredne godine u aprilu održi 5.Međunarodna konferencija o korprorativnoj bezbednosti u Srbiji, čiji bi organizatori bili SAMKB u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona. Ova konferencija bi bila odlična prilika da SAMKB dodeli i tradicionalne godišnje nagrade Asocijacije.

 

Nakon održane sednice Skupštine članovi Asocijacije bili su pozvani da učestvuju na panelima tokom pratećeg dela Sajma, a nakon završetka Skupštine i panela upriličen je zajednički ručak i druženje članova Asocijicaije.

 

SAMKB će nastojati da i u narednoj godini kroz realizaciju skupova, edukacija i ostalih događaja promoviše strukovnu Asocijaciju menadžera bezbednosti u privredi i društvu, sa zadatkom okupljanja novih članova koji bi mogli doprineti polularizaciji oblasti korporativne bezbednosti, procene, analize i upravljanja rizicima.
SAMKB organizovala dva panela u okviru pratećeg programa sajma iSEC —
Pametni i sigurni gradovi

Bezbednost bi morala biti osnovna karakteristika pametnih gradova-

4-6. oktobar 2017.

 

bezbednost, gradovi

Kao i prošlih godina i ove godine SAMKB je  uzela aktivno učešće u pratećem delu Sajma  ISEC 2017 na Beogradskom sajmu u okviru Konferencijskog programa programa Sajma, gde se predstavila  kroz učešće u dva panela.


Prvog dana Sajma - pametni i sigurni gradovi posetioci su imali  priliku da prisustvuju i učestvuju u stručnom pratećem programu izuzetno visokog nivoa.


Asocijacija se predstavila sa svojim gostima iz regiona u dva panela:  Primena pametnih tehnologija u funkciji bezbednosti urbanih sredina i uticaj primene Zakona o privatnom obezbeđenju na bezbednost urbanih sredina. Moderatori su bili predsednik Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, prof. dr Dragan Trivan i predsednik Odbora Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti Privredne komore Srbije, Đorđe Vučinić.

 

U pomenuta dva panela učestvovali su predstavnici  Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, istaknuti stručnjaci iz oblasti privatne i javne bezbednosti iz celog regiona, Ministarstva unutrašnjih poslova Sektor za analitiku telekominikacione i informacione  tehnologije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija,  Udruženja za privatno obezbeđenje i usluge PKS, instituti za upravljanje rizicima i standardizaciju, predstavnici gradova, kompanija, instituta i drugi.

 

bezbednost, grad, SAMKBStručnjaci iz regiona saglasni su da je primena pametnih tehnologija neophodna za uspešno funkcionisanje i bezbednost urbanih sredina. Ipak, treba naglasiti da pametne tehnologije mogu da nam pomognu, ali da ne smemo dozvoliti da se one okrenu protiv nas. Upravo zbog toga je bezbednost pametnih gradova od ključnog značaja.


Gost iz Hrvatke, predstavnik kompanije „Assa Abloy” Dejan Šobić, rekao je da je Zagreb kao posebno značajno prepoznao pitanje automatizacije i poboljšanja prometa sa ciljem smanjenja gužvi i saobraćajnih nesreća, kao i pitanje implementacije video nadzora. Naveo je da ima mnogo novih tehnologija koje bi trebalo primeniti, ali da je bitno odrediti šta je primereno za koji grad, ali i za koje područje grada.

 

Prof. dr Denis Čaleta iz Slovenije napomenuo je da je budućnost takva da će informaciono-komunikaciona tehnologija samo biti još zastupljenija u našim životima. Industrija implementira informaciona rešenja u naše živote, i olakšava komunalne delatnosti, transposrt, i sve ostale oblasti koje su bitne za svakodnevno funkcionisanje. Ne smemo zaboraviti bezbednosni aspekt pametnih gradova, koji je posebno bitan. Zamislite kako bi teško funkcionisao jedan dan u Beogradu, kada ne bi bilo struje!? U Sloveniji već postoji dosta rešenja koja su u vezi sa pametnim gradovima i zaštitom kritične infrastrukture, naveo  prof. Čaleta iz Instituta za bezbednosne studije iz Ljubljane. On je ukazao da ka pametnim gradovima treba ići opreznim koracima, i da se više nego do sada mora razmišljati o bezbednosti.

 

Pomoćnik načelnika za telekomunikacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Milan Gligorijević, rekao je da je MUP među prvima prepoznao svoju ulogu u postavljanju temelja pametnog grada.Nakon temeljne analize komunikacionog dela i dela video nadzora, do kraja godine ćemo realizovati prvu fazu pokrivanja grada Beograda video nadzorom sa oko 107 kamera. Sve one će podržavati analitičke alate u funkciji bezbednosti istakao je Gligorijević.

 

SAMKBNačelnik CERT-a (Computer Emergency Response Team) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Nebojša Jokić, podsetio je da CERT čini tim ljudi koji reaguju kada dođe do incidenta u određenom informacionom sistemu, i pomažu u vraćanju sistema u normalno stanje. Jokić je naglasio da pametne tehnologije mogu da nam pomognu, ali da ne smemo dozvoliti da se one okrenu protiv nas. Upravo zbog toga je bezbednost posebno bitna.

 

Mr Miran Vršec iz Slovenije je takođe podelio iskustva iz Ljubljane, kada je reč o pametnim, ali pre svega sigurnim gradovima.

 

U II panelu bilo je reči o Uticaju  primene Zakona o privatnom obezbeđenju na bezbednost urbanih sredina gde je bilo reči o neophodnosti da se ukaže na razliku između privatne i urbane bezbednosti.

 

Tema bezbednosti javnih urbanih prostora aktuelna je na globalnom nivou, kroz prisutnu i čestu preokupaciju merama prevencije u suzbijanju efekata urbanog nasilja i terorizma, dok se lični osećaj bezbednosti nalazi na samom vrhu liste zahteva kada se radi o proceni kvaliteta urbanog života i konkuretnosti među gradovima i naseljima.

 

Na ovom panelu pored predstavnika Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti PKS učešće su uzeli u predstavnici Ministrastva unutrašnjih poslova  R.Srbije  Uprava policije-Odeljenje za praćenje i nadzor poslova privatnog obezbeđenja i detektivske  delatnosti,Kriminalističko-policijske akademije, predstavnici gradova regiona i Instituta za standardizaciju.

 SAMKB na sajmu iSEC – Pametni i sigurni gradovi
4-6. oktobar 2017.

Sajam, iSEC, Trivan

 

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti je i ove godine bila prisutna na Sajmu bezbednosti, a ovoga puta zajedno sa Portalom SecuritySEE uzela učešće na zajedničkom štandu tokom nedavno završenog sajma bezbednosti iSEC- Pametni i sigurni gradovi.

 

Osim iSEC-a, na Beogradskom sajmu su istovremeno održane još dve manifestacije: 13.

 

Sajam, iSEC, TrivanMeđunarodni sajam energetike i 14. Međunarodni sajam zaštite životne sredine Međunarodni sajma bezbednosti - Pametni i sigurni gradovi , pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, održan je u periodu od 04. do 06. oktobra 2017. godine na Beogradskom sajmu.

 

Međunarodni sajam pametnih tehnologija – Pametni i sigurni gradovi – iSEC, regionalno je poznat i priznat kao Sajam bezbednosti. Na njemu se stručnoj i široj javnosti predstavile visoke tehnologije u funkciji javne i privatne bezbednosti, a od ove godine Sajam je obuhvatio i bezbednosti i visoke tehnologije u funkciji svih ostalih urbanih servisa – Pametnih gradova.

 

U skladu sa centralnom idejom manifestacije, najviše se govorilo o pametnim tehnologijama u funkciji javne i privatne bezbednosti i mogućnostima njihove upotrebe,

 

Ovako projektovana pametna tehnološka rešenja koriste se u mnogim oblastima: javnoj bezbednosti; bezbednosti imovine, lica i poslovanja; bezbednosti i upravljanju kritičnom infrastrukturom, korporativnoj bezbednosti; upravljanju saobraćajem, zdravstvom, školstvom, transportom i pametnim zgradama. Različiti oblici nadzora bitni su i u trgovini, bankarstvu, elektronskoj upravi, hotelijerstvu, socijalnim mrežama. Sajam, iSEC, Trivan

 

Na Sajmu su se predstavile brojne domaće i strane kompanije, odnosno: proizvođači, projektanti, montažeri, distributeri i strukovna udruženja.

 

Asocijacija je bila jedan od organizatora dva panela u okviru Konferencijskog programa Sajma, gde su svoje stručne stavove izneli predstavnici Srpske asocijacije menadžera bezbednosti, MUP-a, Privredne komore Srbije, predastavnici partnerskih udruženja menadžera korporativne bezbednosti iz regiona Slovenije i Hravtske, kao i predstavnici kompanija i javnih preduzeća.

 

Predstavnici SAMKB govorili su na panelima o Primeni pametnih tehnologija u funkciji bezbednosti urbanih sredina, kao i o Uticaju primene Zakona o privatno obezbeđenju na bezbednost urbanih sredina. Analiziralo se stanje, potrebe, kao i rizici u oblasti korporativne bezbednosti sa apekata pametnih i sigurnih gradova.

 

 
Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti obeležila jubilej
8. decembar 2016.

 

Trivan AsocijacijaU hotelu Crowne Plaza, u četvrtak, 8.decembra 2016.godine održana je prigodna manifestacija povodom jubileja 5 godina postojanja i rada Nacionalne strukovne asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Republike Srbije.

 

Ovim svečanim povodom želeli smo da pored članova Asocijacije okupimo i nama drage goste i prijatelje SAMKB koji su ovih pet godina pomogli rad SAMKB i bili uz nas.

 

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti osnovana je pre tačno pet godina u zgradi Privredne komore Beograda, inicijativom profesionalaca, stručnjaka iz svih oblasti korporativne bezbednosti u cilju unapređenja, razvoja i popularizacije struke kao i jačanja profesionalnih i korporativnih standarda.

 

Vuksanovic AsocijacijaTokom proteklih pet godina postojanja, Asocijicja je okupila veliki broj menadžera korporativne bezbednosti iz privatnih kompanija i javnih preduzeća iz Srbije i inostranstva. Održan je značajan broj stručnih skupova, edukacija, prezentacija i susreta menadžera bezbednosti. Tradicionalno svake godine organizujemo i veoma posećenu Međunarodnu konferenciju menadžera korporativne bezbednosti, te dodeljujemo godišnje nagrade za najbolje menadžere korporativne bezbednosti i kompanije sa najboljim rezultatima u domenu korporativne bezbednosti.


Na proslavi jubileja govorili su i prof. dr Dragan Trivan, predsednik Asocijacije, Milivoje Miletić, predsednik Privredne komore Beograd, kao i doc. dr Goran Matić, predsednik stručnog Saveta Asocijacije.


Prisutne učesnike skupa na samom početku pozdravio je prof.dr Dragan Trivan, predsednik Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti koji je ukratko istakao kako je sve počelo i koji su bili početni koraci u osnivanju ove strukovne Asocijacije. Tokom svog izlaganja napomenuo je da je za ovih pet godina dosta toga urađeno i da je Asocijacija sa partnerima realizovala značajan broj aktivnosti, koji su ukazali na neophodnost postojanja funkcije korporativne bezbednosti u kompanijama. Održan je značajan broj stručnih skupova, edukacija, prezentacija i susreta menadžera bezbednosti.


Za proteklih pet godina, okupili smo veliki broj menadžera korporativne bezbednosti iz privatnih kompanija i javnih preduzeća iz Srbije i inostranstva. Sada već tradicionalno svake godine SAMKB i PKB organizuju i veoma posećenu Međunarodnu konferenciju menadžera korporativne bezbednosti »Dani korporativne bezbednosti«, koja okuplja veliki broj menadžera bezbednosti iz zemlje i čitavog regiona. Konferencija je postala prepoznatljiva i po dodeli prestižne godišnje nagrade za najbolje menadžere korporativne bezbednosti i kompanije sa najboljim rezultatima u domenu korporativne bezbednosti, kazao je prof.Trivan.

 

Miletic Asocijacija
Asocijacija
Asocijacija

 

Na skupu su dodeljene Plakete kompanijama, institucijama i pojednicima zaslužnim za izuzetan doprinos razvoju strukovne Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti i promociji korporativne bezbednosti u Republici Srbiji.

 

Asocijacija

 

Plakete za izuzetan doprinos razvoju strukovne Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti i promociji korporativne bezbednosti u Republici Srbiji dobili su Privredna komora Beograda, Fakultet bezbednosti Univerziteta Beograd i Kriminalističko-policijska akademija.

 

Pored zaslužnih institucija koje su ponele plaketu Asocijacije, plakete su dodeljene i zasluženim pojedincima koji su doprineli razvoju strukovne Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti od njenog osnivanja do danas - Prof.dr Milošević Milanu, Mladenu Alviroviću i Živoradu Vasiću.

 

Asocijacija
Asocijacija
Asocijacija

 

 
Učešće SAMKB na okruglom stolu posvećenom
Odgovornosti privatnog sektora bezbednosti
9. decembar 2016.

U organizaciji DCAF- centra za bezbednost, razvoj i vladavinu prava iz Ženeve u Beogradu je od 8. do 9. decembra 2016.godine održan okrugli sto na temu: ’’Odgovornost, kontrola i nadzor nad privatnim sektorom bezbednosti’’.
Na poziv organizatora učešće na stručnom skupu uzela je i Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, prof.dr Dragan Trivan predsednik Asocijacije i Vladimir Vuksanović, sekretar SAMKB.

Tokom dvodnevne diskusije u više odvojenih radnih grupa i sesija razmatrani su glavni elementi odgovornosti privatnih bezbednosnih kompanija (PBK), pri čemu je osnovna pretpostavka da odgovornost PBK ne treba da bude sužena samo na njihovu odgovornost prema svojim (raznovrsnim) klijentima već i prema javnosti i građanima. S tim, da posledice lošeg rada privatnih bezbednosnih kompanija neće trpeti samo njihov klijent već i građani.

Na primeru kritične infrastrukture se najbolje vidi kako se javni i privatni interes prepliću. U EU je najveći broj kritične infrastrukture u privatnoj svojini, ali je njena zaštita od javnog značaja jer posledice u njenoj zaštiti neće trpeti samo privatni vlasnik već i veliki broj građana. 
Naglašeno je da zajednički problemi privatnog sektora bezbednosti u jugoistočnoj Evropi predstavljaju: (nerealno)niska cena rada, loš kvalitet obuke radnika obezbeđenja, nelojalna konkurencija, odsustvo menadžera bezbednosti kod klijenata, te jako slaba kontrola državnih institucija nad PBK. Posebno težak problem predstavlja politička korupcija kojom je omogućeno da PBK na javnim tenderima pobeđuju sa nerealno niskim cenama iz kojih nije moguće isplatiti osnovne dažbine državi, te koja omogućava da PBK sa političkim vezama izbegnu inspekcijski nadzor.
Veću odgovornost privatnog sektora bezbednosti moguće je ostvariti samo poboljšanjem obuke, zajedničkim jačanjem i uvezivanjem različitih mehanizama nadzora i kontrole, posebno inspekcijskog nadzora MUP-a i inspektorata rada, kao i intenzivnijom kontrolom klijenata nad izvršenjem ugovora, zaključak je skupa.

Na pomenutom skupu učešće su uzeli i predstavnici nekih od najvećih privatnih bezbednosnih kompanija u Srbiji, poput „G4S“ i „Securitas“, kao i privatnih bezbednosnih kompanija iz regiona, ali i iz Švedske („SRS Group“). Među prisutnima su bili i predstavnici Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, kao i predstavnici Odeljenja za licenciranje i kontrolu nad privatnim bezbednosnim sektorom iz bugarske Državne Policije. Takođe, diskusiju su obogatila i izlaganja istaknutih akademskih stručnjaka, koji su došli kako iz Srbije, tako i iz Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.
Održana edukacija posvećena zaštiti podataka u kompanijama
12. decembar 2016.


Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, u saradnji sa Privrednom komorom Beograda organizovala je seminar posvećen pravnim mehanizmima zaštite podataka.


Seminar je bio posvećen unapređenju bezbednosne kulture u oblastima zaštite podataka i informacione bezbednosti. Pozitivni propisi nameću brojne obaveze vezane za čuvanje, obradu i zaštitu podataka, što od preduzeća zahteva uspostavljanje efikasnog i ekonomičnog sistema upravljanja bezbednošću podataka i usaglašavanje poslovnih praksi sa normativnim aktima.

 

Seminar je bio prilika da se učesnici skupa upoznaju sa relevantnim propisima i teškoćama i propustima u implementaciji zakonskih obaveza, ali i da se ukaže i na važne mogućnosti operacionalizacije i upotrebe internih pravnih akata u službi podizanja nivoa korporativne bezbednosti.

 

Rizike po bezbednost podataka možemo podeliti na pravne rizike, IKT rizike i rizike od fizičkog oštećenja ili uništenja. Kada govorimo o pravnim rizicima oni se ogledaju pre svega o neusaglašenosti, lošoj eksternoj regulativi i nepostojanju unutrašnje zaštite u kompanijama, dok IKT rizike čine visokotehnološki kriminal i kvarovi, opasnosti tehnoloških procesa. Rizike od fizičkog oštećenja ili uništenja možemo podeliti na požare i eksplozije, elementarne nepogode i imovinski i privredni kriminal, terorizam i druge vrste kriminala.

 

Mere zaštite poslovne tajne određuju se u skladu sa procenom rizika od nezakonitog pribavljanja, korišćenja i otkrivanja informacije koja predstavlja poslovnu tajnu Seminar je bio namenjen izvršnom menadžmentu, menadžerima i rukovodiocima službi korporativne bezbednosti i pravnog sektora, odnosno svima koji su na bilo koji način povezani sa bezbednosnim poslovima u kompanijama i ostalim organizacijama.
Održani Hrvatski dani sigurnosti na kojima učestvuje i SAMKB

13. oktobar 2016.


HDSU Opatiji se u hotelu Milenij u periodu od 12 do 14.oktobra održavaju Hrvatski dani sigurnosti 2016 - jubilarna 10. konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti, koju organizuje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti sa svojim partnerima.
Hrvatski dani sigurnosti 2016. održavaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u saradnji sa Ambasadom Države Izrael u Republici Hrvatskoj. Zemlja partner ovogodišnje Konferencije je Država Izrael.

Očekuje se učešće oko 150 vodećih domaćih i stranih stručnjaka iz područja javne, privatne, korporativne i urbane bezbednosti, kako bi razmenili i objedinili svoja iskustva

Glavna tema ovogodišnjih Hrvatskih dana sigurnosti je bezbednost i privreda, aktuelan izazov za uprave trgovačkih društava i bezbednosni sektor. Trodnevni susret vodećih ljudi u upravljanju procesima bezbednosti obiluje brojnim zanimljivim i ekskluzivnim predavanjima i događanjima.

Prvog dana konferencije na panelu Sigurnost i Privreda govoriće će nekadašnji ministar privrede Davor Štern, predsednik Uprave JANAF-a dr.sc. Dragan Kovačević, dekan Fakulteta VERN prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila i Marijan Benko, nekadašnji Glavni direktor policije, a sada izvršni direktor korporativne bezebdnosti u koncernu AGROKOR.

Kao gost iz Države Izrael dolazi kontradmiral Yoram LAKS, nekadašnji vojni ataše izraelske vojske u Washingtonu. Laks je ekspert za organizaciju visoko osetljivih operacija, a održaće jednočasovno predavanje o Izraelskom modelu zaštite morskih luka i kritične infrastrukture na moru.

I ove godine učešće na Konfernciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti uzela je i Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti na kojoj su učešće uzeli prof.dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB i članovi Asocijacije Zoran Đokić i Rade Mirosavljević iz JT International.
SAMKB već tradicionalno učestvuje na poziv partnerskih organizacija iz regiona na ovakvim skupovima u cilju povezivanja i razmene iskustava srpskih menažera bezbednosti sa kolegama iz regiona i šire.

Osim navedenih govornika na HDS 2016. biće organizovana još dva panela o Zaštiti kritične infrastrukture i Bezbednosti pomorskih luka. U okviru svečanog dela programa biće organizovana dodela godišnjih nagrada - Hrvatska velika nagrada sigurnosti 2016. /CROATIA Grand Prix Security 2016. u 11 kategorija. 

Održana tradicionalna 4.Međunarodna konferencija SAMKB-a
''Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2016''
6. septembar 2016.

 

Bezbednost-ucesnici

 

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa partnerima iz regiona, a u saradnji sa Magazinom za bezbednost a&s Adria iz Sarajeva organizovala je 4.Međunarodnu stručnu konferenciju "KORPORATIVNA BEZBEDNOST U REPUBLICI SRBIJI 2016", koja je održana 6. septembra 2016. godine u hotelu Crowne Plaza, tokom prvog dana 2.Adria Security Samita.
Organizatori Konferencije bili su Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, Asocijacija menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne evrope (SECSA) i Magazinom za bezbednost a&s Adria iz Sarajeva.

 

Učesnici konferencije „Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2016“ bili su menadžeri korporativne bezbjednosti iz javnog i privatnog sektora Srbije, ali i zemalja regiona. Ovo je bila prilika da razmene iskustva i primeri dobre prakse i ukaže na značaj uspostavljanja sistema korporativne bezbednosti u procesima upravljanja u javnim i privatnim kompanijama i drugim institucijama. Predsednik SAMKB-a prof.dr Dragan Trivan pozdravio je učesnike konferencije i upoznao ih sa aktivnostima koje su sprovedene u Srbiji u domenu korporativne bezbednosti u prethodnih godinu dana. Asocijacija je samostalno i u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, ali i drugim subjektima, organizovala više stručnih skupova u zemlji i regionu iz oblasti korporativne bezbednosti, a predstavnici asocijacije su aktivno učestvovali i na međunarodnim stručnim skupovima.

 

bezbednostU uvodnom obraćanju predsednik SAMKB, prof.dr Dragan Trivan pozdravio je organizatora ovogodišnjeg 2.Adria Security Samita magazin za bezbednost a&s Adria i istakao njihov veliki doprinos u realizaciji ovog vodećeg regionalnog događja o korporativnoj bezbednosti u ovom region.

 

„Podsticanje, unapređenje i povezivanje saradnje i razmene saznanja stručnjaka iz ove oblasti ima suštinski značaj za uspešnije poslovanje kompanija i ukupan privredni razvoj. To je potrebno za proširenje obima i unapređenje znanja iz područja korporativne bezbednosti, kao i podizanje svesti o rizicima i izazovima sa kojima se privredni subjekti suočavaju i neophodnosti uspostavljanja i efikasnog funkcionisanja odgovarajućih bezbednosnih mehanizama unutar kompanija“, rekao je predsednik SAMKB-a Dragan Trivan.

 

Ispred MUP-a Srbije umesto Direktora policije g-dina Rebića učesnike konferencije pozdravio je Milan Andrić, policijski savetnik u Upravi policije MUP-a R.Srbije, a skup su u udovnim rečima pozdravili i Denis Čaleta, predsednik Instituta za korporativne sigurnosne studije Slovenije, Dejan Šobić, predsednik Odbora za tehničku zaštitu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti kao izaslanik predsednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti koji je pozdravio učesnike konferencije i pozvao ih na Hrvatske dane sigurnosti 2016. u Opatiju, 12.-14. oktobra i prof.dr Atanas Kozarev, predsednik Asocijacije za korporativnu bezbednost R.Makedonije gde je istako potrebu za osnivanjem ovako stručne Asocijacije na tlu R.Makedonije I neizmernu podršku I pomoć pri osnivanju pomenute Asocijacije od strane strukovne Asocjijacije srpskih menadžera bezbednosti.


DETALJNIJE >>>

 

Bezbednost-Nagradjeni

 

“Konferencija ima veliki regionalni značaj jer okuplja struku, predstavnike javnog sektora i medije, kojima je najvažnije da odgovore na pitanje – kako da naše okruženje učinimo što sigurnijim”, istakao je Čaleta. On je istakao da “živimo u kompleksnom i složenom okruženju gde su subjekti izloženi različitim pretnjama” i naglasio “kako je tema Konferencije i Samita zaista vredna pažnje a u narednom periodu posebni pažnju trebalo bi obratiti i na aspekt ‘’Cyber security.”

 

Tokom plenarnog dela konferencije, sada već tradicionalno i ove godine SAMKB dodelila je godišnje nagrade u različitim kategorijama za rezultate ostvarene u 2015.godini u oblasti korporativne bezbednosti. Dodeljene su nagrade u sledećim kategorijama:
 • AD Aerodrom Nikola tesla Beograd - godišnja nagrada za najbolju kompaniju za ostvarene rezultate i razvoj u oblasti korporativne bezbednosti u 2015. godini, nagradu u ime kompanije primio je generalni direktror Aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević;

 • Saša Todorović, direktor Direkcije za korporativnu zaštitu Blokova NIS A.D. - godišnja nagrada za najboljeg menadžera iz oblasti korporativne bezbednosti u 2015. godini;
 • a specijalna Godišnja nagrada ove godine dodeljena je Vladimiru Rebiću, v.d. direktora policije MUP-a Srbije–za izuzetan doprinos razvoju korporativne bezbednosti u Republici Srbiji u 2015.godini

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti i ove godine dodelila je plakete zaslužnim za razvoj Asocijacije i korporativne bezbednosti u Republici Srbiji. Plakete su primili:
 • Asocijaciji za korporativnu bezbednost Republike Makedonije, nagradu je primio prof.dr Atanas Kozarev, predsednik Asocijiacije;
 • Zoranu Alimpiću, načelniku Uprave policije MUP-a Republike Srbije;
 • Fakultet za poslovne studije i pravo Univerziteta Union Nikola Tesla, u Beogradu, nagradu je primio prof.dr Milan Milošević, redovni profesor Fakulteta;
 • Kompanija CP Security int. group d.o.o. nagradu je primio Dragan Suhanek, direktor kompanije CP Security d.o.o.;

 

bezbednostPo završetku plenarnog dela i dodele godišnjih nagrada tokom ovogodišnje Konferencije SAMKB izvršena su izalaganja na sledeće tri teme:

 • ''Komercijlani ugovori – mesto i uloga Korporativne bezbednosti'' izlagača g-dina Saše Todorović, direktora Direkcije za korporativnu zaštitu Blokova NIS a.d.
 • ''Detektivska delatnost u funkciji korporativne bezbednosti'' koju je učesnicima skupa predstavio Prof.dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB i potpredsednik Privredne komore Beograda
 • Sa temom: ''Rezultati naprednog vozačkog treninga u poboljšanju bezbednosti'' prisutne na Konferenciji upoznao je Mladen Alvirović, direktor Sat Media Group

 

Ovoga puta tokom 4.Međunarodne stručne konferencije SAMKB bila su i dva gostujuća predavanja na temu:

 • ''Predstavljanje sigurnosnih rešenja kompanije – elektronske brave i rešenje Air Key''koju je izložio Pedro Martin, predstavnik kompanije Evva-Austrija i
 • Predavanje na temu: ''IP audio distributivni sistemi za javni razglas, uzbunjivanje i evakuaciju'', koju je predstavio Zoran Dragačević, predstavnik kompanije Ateis Suisse SA-Švajcarska

 

Nakon prvog dela Konferencije SAMKB, u drugom delu Konfercnije Asocijacije, a u sklopu prvog dana Adria Security Samita održana je CASE STUDY EXCELLENCE AWARDS 2016 studije slučaja i prezentacije projekata od strane sledećih kompanija: BOSCH, HIKVISION, DAHUA, DBS, JKP INFORMATIKA, ŠPICA, ZARJA ELEKTRONIKA i ALARM AUTOMATIKA na kojima su predstavljene instalacije kompleksnih integrisanih sistema iz domena bezbednosti.

 


 

Održana 3. redovna  sednica Skupštine SAMKB i
takmičenje u gađanju menadžera korporativne bezbednodsti
28.maj 2016.

skupstinaU prostorijama Privredne komore Beograda, u subotu 28.maja 2016. održana je redovna 3. sednica strukovne Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti na kojoj su donete odluke shodno predloženom i usvojenom Dnevnom redu za sednicu Skupštine SAMKB.

Skupštini je prethodila prezentacija sponzora kompanije CP Security na temu: ’’Da li su ključevi u korporativnoj bezbednosti prevaziđeni danas’’. Ovo je bila prilika da se članovi Asocijacije upoznaju sa mogućnostima centralnog sistema zaključavanja i koje su eventualne potrebe za tako nečim u njihovim kompanijama. Prezentaciju je održao Dragan Suhanek, direktor kompanije CP Security.

 

Nakon uvodnog izlaganja usvojeni su izvestaji o radu, program rada, izveštaji o materijalno-finansijskom poslovanju SAMKB i finansijskog plana SAMKB za ovu godinu.skupstina

Po završetku sednice Skupštine, organizovao je  druženje članova Asocijacije kroz sportsku aktivnost na strelistu streljačkog kluba Partizan, u vidu kondicionog gađanja vatrenim oružjem i ujedno takmičenja za izbor najboljeg strelca - menadžera korporativne bezbednosti za 2016.godinu.

 

Nakon završetka aktivnosti upriličen je svečani ručak u vili Jelena, gde je organizovano proglašenje i dodela nagrada najboljim strelcima.

 

Prvo mesto je osvojio Goran Glušiča, direktor korporativne bezbednosti Delta Holdinga;

Drugo mesto je osvojio  Ratko Kojadinović iz  kompanije CP Security;

Treće mesto je pripalo Zoranu Milosavljeviću iz Direkcije za korporativnu zaštitu NIS a.d.

 

nagradjeni 

Učešće predstavnika SAMKB na Prvoj međunarodnoj konferenciji Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Republike Makedonije
21.maj 2016.

 

Makedonija

 

U Skoplju 21. maja 2016. održana je Prva međunarodna konferencija Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Republike Makedonije.

 

Prisutne je u ime SAMKB pozdravio prof.dr Dragan Trivan,predsednik SAMKB i ukazao na značaj uticaja korporativne bezbednosti na konkurentnost privrede prenoseći iskustva kolega iz Srbije. Podsećamo da je naša Asocijacija pomogla kolegama iz Makedonije osnivanje strukovne asocijacije i da je ova međunarodna koferencija organizovana u saradnji sa SAMKB.


Na konferenciji je zabeležen veliki odziv menadžera bezbednosti i predstavnika univerziteta, uz učešće kolega iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Konferencija je izuzetno medijski propraćena u svim sredstvima javnog informisanja u Makedoniji.

 

Pomenuta konferencija bila je izuzetna prilika na kojoj su nasem predsedniku Asocijacije prof. Trivanu kolege iz Makedonije uručili plaketu za doprinos razvoju korporativne bezbednosti u Republici Makedoniji. 

Međunarodna konferencija o zaštiti od požara "Exit 2 Safety" u Ljubljani
7-8.april 2016.

Trivan       Trivan požar

 

Predsednik SAMKB zajedno sa kolegama iz strukovnih organizacija Slovenije otvorio je 1. Međunarodnu konferenciju o zaštiti od požara "Exit 2 Safety" u Ljubljani.

 

Konferencija je međunarodnog karaktera uz učešće kompanija i predstavnika struke iz EU i zemalja Zapadnog Balkana i održava se u hotelu Union u Ljubljani 7 i 8 aprila.

 

Predsednik Trivan je podržao ideju organizacije ovakvog skupa i istakao potrebu za sličnim skupovima na kojima će struka moći da predstavi najnovija dostignuća i trendove u ovoj značajnoj industriji. Ono sto od ovog skupa ocekujemo jesu nova sigurnosna resenja i tehnologije, napomenuo je prof. Trivan.
Sa prof. Trivanom na konferenciji su učestvovali i čanovi SAMKB.

 


 

Realizovan skup o krađama koje ugrožavaju kritičnu infrastrukturu
24. mart 2016.

 

Skup KradjePrivredna komora Beograda i Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa Inovacionim centrom Fakulteta bezbednosti u Beogradu, organizovali su 24.3.2016. stručni skup posvećen krađama koje ugrožavaju kritičnu infrastrukturu- bezbednosna i krivičnopravna zaštita.

Svoja iskustva sa učesnicma skupa podelili su eksperti u ovoj oblasti, doc.dr Goran Mandić i zamenik Prvog osnovnog javnog tužioca Leposava Vujanović-Porubović. Kroz izlaganja i diskusiju bilo je ukazano na značaj poznavanja principa i mera bezbednosne zaštite kritične infrastrukture (prvenstveno –javnih uređaja i njihovih delova izloženih krađama) i poznavanja i pravilnog korišćenja mehanizama pravne zaštite, u cilju očuvanja integriteta i kredibiliteta javnih preduzeća i privrednih društava ali i interesa nacionalne i javne bezbednosti.

Strucni skup bio je posvećen razmatranju bezbednosnih i krivičnopravnih aspekata problema kradje delova javnih uređaja za toplotu, gas, el.energiju, vodu, kanalizaciju i druge resurse od značaja za snabdevanje gradjana i funkcionisanje privrede.
Učesnici su izneli uocene probleme bezbednosne probleme i pravne nedoumice i ukazali na potrebu za širom stručnom raspravom o mogućnostima unapređenja bezbednosne i krivičnopravne zaštite.

Skup KradjeU prvom delu skupa na temu Izvori i vrste ugrožavanja javnih uređaja i njihovih delova i mogućnosti bezbednosne zaštite bilo je reči o izvorima i vrstama ugrožavanja kritične infrastrukture, javni uređaji i njihovi delovi kao element kritične infrastrukture; značaj preventivnih mera i mogućnosti bezbednosnog menadžmenta.

U delu skupa koji je bio posvećen temi problemu rasvetljavanja i dokazivanja krađa koje ugrožavaju kritičnu infrastrukturu dat je prikaz i analiza relevantne krivično pravne regulative, problemi otkrivanja i rasvetljavanja - teškoće u implementaciji propisa, kao i dokazivanje krađa javnih uređaja i njihovih delova u krivičnom postupku.

Navedeni skup namenjen je bio izvršnom menadžmentu, odgovornim licima i rukovodiocima službi korporativne bezbednosti, rukovodiocima pravnog sektora/službe, odnosno svima koji su na bilo koji način povezani sa bezbednosnim i normativno-pravnim poslovima u javnim preduzećima i ustanovama, privrednim društvima i ostalim organizacijama. 

Predstavnici SAMKB uzeli učešće na
7. Međunarodnoj konferenciji o korporativnoj bezbednosti u Ljubljani
16-17. mart 2016.

nagradjeni samkb


Tadicionalno i ove godinde održana je 7.Međunarodna stručna konferencija pod nazivom: ''Dani korporativne i informatičke bezbednosti'' u organizaciji Instituta za korporativne varnosne studije iz Ljubljane, u periodu od 16. do 17.marta 2016.godine u glavnom gradu Slovenije.

Nastavljajuću dobru saradnju sa kolegama i partnerima iz Slovenije, SAMKB je i ove godine uzela učešće u radu Konferencije. Skupu je prisustvovalo više od 150 učesnika iz zemlje i regiona, koji su zajednički organizovali Institut za korporativne bezbednosti studije ICS Ljubljane i slovenačko Udruženje menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa partnerima.

iscVećina uvodničara ovogodišnjeg skupa u svojim govorima istakli su složenost bezbednosnog okruženja koje nas okružuje i koji prema našim organizacijma postavlja kompleksne zahteve za upravljanje rizicima, kojima smo izloženi. Bezbednost je postala roba, koja, u trenutnoj situaciji je veoma složena. Ovaj događaj je bila izvrsna prilika za razmenu iskustava, dobre prakse i posebno najnovijih saznanja u oblasti korporativne bezbednosti. Institut za korporativne bezbednosne studije, svojim aktivnim radom predstavlja područje u kojem vrlo aktivno učestvuju organizacije i preduzeća ekonomskog i javnog okruženja i na taj način poboljšavaju svoju efikasnost u oblasti upravljanja rizicima.

samkbU uvodnom delu Konferencije uručene su godišnje nagrade za dostignuća u oblasti korporativne bezbednosti za 2015.godinu. Slovenačka velika nagrada bezbednosti je najveća nagrada sa područija bezbednosti u Republici Sloveniji, koja se dodeljuje izabranim institucijama i pojedincima za njihov inovativni doprinos razvoju i sprovođenju bezbednosti. Nagradu dodeljuje Institut za korporativne bezbednosti studije ICS Ljubljana, u saradnji sa slovenačkim Udruženjem menadžera korporativne bezbednosti u sledećim kategorijama: najbolja bezbednosna kompanija; najbolji menadžer korporativne bezbednosti; najinovativnije bezbednosno rešenje; najbolja knjiga u oblasti bezbednosti; inovativna medijska promocija bezbednosti - informativna emisija; najbezbednije mesto i najbezbednija opština i nagrada za životno delo.

 

samkbKonferencija je nastavila sa odličnim predavanjima, okruglim stolovima i prezentacijama direktnog iskustva i novih tehnoloških rešenja u oblasti korporativne i informacione bezbednosti.

 

Tokom prvog dana Konferencije održan je i okrugli sto na temu: ’’Kako pozicionirati ulogu funkcije korporativne bezbednosti u organizaciji?’’

samkbOkrugli sto je okupio stručnjake iz oblasti korporativne bezbednosti u regionu, mr. Dejan Pavlović, direktor za korporativnu bezbednost, Naftna industrija Srbije i predsednik IO SAMKB, g-din Mitja Štampfer, direktor za korporativnu bezbednost i kontrole, Pošte Slovenije, mr. Boris Kankaraš, direktor bezbednosti Luke Koper d.d., g-din. Marijan Benko, izvršni direktor korporativne bezbednosti, kompanije Agrokor; g-din. Tomislav Hodak direktor korporativne bezbednosti, Atlantic Grupa i mr. Marko Potokar, menadžer bezbednosti, Lek, D.D. diskutovali su o ulozi i pristupu za sprovođenje procesa korporativne bezbednosti. Učesnici okruglog stola podelili su svoja lična iskustva i prakse u okruženju iz organizacija iz kojih dolaze. Tokom ovog okruglog stola istaknuto je da stručnjaci u oblasti korporativne bezbednosti u budućnosti trebaju imati više interdisciplinarnih veština, sa kojima će biti u stanju da efikasno deluju u oblasti upravljanja rizicima, koje nam nameće dinamično bezbednosno okruženje. The Master program "Upravljanje korporativne bezbednosti", koji se sprovodi na Fakultetu za preduzetni štvo/ GEA College je korak u pravom smeru u izgradnji budućnosti stručnjaka menadžera korporativne bezbednosti. Posebno je potrebno istaći veoma aktivno učešće publike u diskusiju i postavljaju pitanja, što dodatno obogaćuju kvalitet pomenutog okruglog stola.


 

SAMKB učestvovala na konferenciji ’’Privatna zaštita 2016.
Pogled unapred – novi bezbednosni izazovi“
3. mart 2016.

Privatna zaštita

 

U Kongresnom centru FORUM, Zagreb u četvrtak 3. marta 2016. održana je Međunarodna konferencija ’’Privatna zaštita 2016 Pogled unapred-novi bezbednosni izazovi’’, čiji je organizator bio Hrvatski ceh zaštitara.

Ovogodišnja Konferencija održana je uz pokroviteljstvo Konfederacije evropskih bezbednosnih službi COESS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RH, a uz pomoć ESSA – The International Security Association, European Certification Body (ECB), HUMS-a-Hrvatskog udruženja menadžera bezbednosti, Bosch sigurnosni sistemi, Hikvision i Komteh.
Na poziv organizatora Konferencije, na pomenutom skupu u ime Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti prisustvovao je prof. Dragan Trivan, predsednik SAMKB

Konferencija je organizovana sa ciljem unapređenja i razmene znanja i najboljih praksi u delatnosti privatne zaštite na nivou EU.
U fokusu Konferencije bile su sledeće teme: novi sigurnosni izazovi za EU; nova Security Agenda EU; nove sigurnosne kompanije - novi modeli integracija usluga i tehnologija; predstavljanje novih tehnologija kao odgovor na nove sigurnosne izazove; testiranja i standardi sigurnosne opreme; dronovi – novi bezbednosni izazovi; inovacijama i integracijama do daljeg razvoja i održivosti u bezbednosti i novi trendovi u videonadzoru i dalji razvoj partnerstva u privatnoj zaštiti.

Ovogodišnji skup ujedno je bila dobra prilika koja je omogućila umrežavanja i neposrednu komunikaciju pružaoca usluga, korisnika usluga u području privatne zaštite, stručnjaka i drugih zainteresovanih institucija i pojedinaca.

Medijski partneri konferencije bili su: časopisa Zaštita, magazina AS ADRIA, Best Banking i portal Svijet sigurnosti.


 

Obrada i zaštita podataka bitan segment korporacijske zaštite
19. februar 2016.

 

zastita podatakaSrpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i Inovacionim centrom Fakulteta bezbednosti u Beogradu, 19. februara 2016. realizovala je jednodnevnu edukaciju na temu ’’Zaštita podataka kao segmenta korporativne bezbednosti’’.
Pomenuti seminar bio je namenjen izvršnom menadžmentu, menadžerima i rukovodiocima službi korporativne bezbednosti, rukovodiocima službi pravnog sektora/službe, odnosno svima koji su na bilo koji način povezani sa bezbednosnim poslovima u kompanijama i ostalim organizacijama.
Kroz predavanja, diskusiju i radionicu, ukazano je na značaj razvoja metoda zaštite podataka u različitim korporativnim okruženjima, u cilju ispunjavanja zakonskih obaveza i zaštite integriteta, kredibiliteta i poslovanja privrednih subjekata.bezbednost
Obrada i zaštita podataka kao ključ bezbednosti preduzeća se odnosi pre svega na rad sa podacima o ličnosti, poslovnoj tajni i tajnim podacima.
Bezbednosni rizici u savremenom poslovanju mogu biti rizik od protivpravnog delovanja eksternih, internih i mešovitih subjekata. Kategorije rizika u obradi i zaštiti podataka su rizik od pravne neusaglašenosti – pravna odgovornost; rizik od neadekvatne eksterne regulative i rizik od neadekvatne unutrašnje regulative – nepostojanje pravne zaštite.
Strategije postupanja sa rizicima možemo pristupiti ignorisanjem (minimalan značaj ili nepostojanje mehanizama za uticanje na rizik); transferisanjem (osiguranjem, promenom ugovornih klauzula) i umanjivanjem (postupanjem shodno zahtevima pravnih normi, izmenom/dopunom postojećih unutrašnjih akata ili izradom novih)
Seminar je imao za cilj da podigne nivo bezbednosne kulture u oblasti obrade i zaštite podataka, sticanje znanja o normativnim, organizacionim i drugim merama korporativne zaštite, kao i upoznavanje sa heterogenim izvorima i vrstama ugrožavanja bezbednosti informacija.
AKTIVNOSTI - ARHIVA

2015.
2014.
2013.
2012.
2011.